Suomen Beirutin-suurlähettilään Anne Meskasen mukaan rauhanturvaajajoukkojen vetäminen pois Libanonista olisi erittäin vaikea päätös.
Israelin laajojen ilmaiskujen kohteena olevassa Libanonissa palvelee tällä hetkellä noin 200 suomalaista rauhanturvaajaa.
Suomen Beirutin-suurlähettiläs Anne Meskanen kertoo olleensa suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajaan yhteydessä sunnuntaiaamuna.
Meskasen mukaan rauhanturvaajilla ei ole hätää, mutta joukot eivät partioi tänään sunnuntaina tukikohdan ulkopuolella.
– Se on tietenkin ihan normaali varotoimi, kun tilanne on eskaloitunut. He ovat siellä rauhallisin mielin ja voivat erittäin hyvin, Meskanen sanoo.
Meskasen mukaan rauhanturvaajien turvallisuuteen on kiinnitetty enenevissä määrin huomiota siitä lähtien, kun tilanne Lähi-idässä alkoi kiristyä Hamasin lokakuisen iskun jälkeen.
Esimerkiksi tukikohdan suojarakennelmia on paranneltu, mikä on Meskasen mukaan äärimmäisen tärkeää.
Meskanen on itse tällä hetkellä Suomessa suurlähettiläskokouksen takia.
”Ei kannata yliregoida”
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi heinäkuun lopussa Ylen haastattelussa, että Suomi on valmis kotiuttamaan Libanonista rauhanturvaajiaan, jos tilanne niin vaatii.
Meskasen mukaan vielä on liian varhaista lähteä arvuuttelemaan, missä vaiheessa konfliktia joukot vedettäisiin pois.
– Sitä päätöstä ei tehdä kevein perustein, emmekä ole vielä siinä tilanteessa. Voisin sanoa, että se olisi tiukka Israelin maahyökkäys, jos tällaista vaihtoehtoa alettaisiin miettiä, Meskanen sanoo.
Meskanen peräänkuuluttaa malttia. Suomalaiset joukot eivät ole Israelin ja Libanonin raja-alueella YK:n vetäytymislinjan eli niin sanotun sinisen linjan tuntumassa.
– Haluaisin korostaa sitä, että nyt ei kannata ylireagoida. Tilanne on ollut herkkä lokakuusta lähtien, ja näitä eskalaatioita on nähty Etelä-Libanonissa aikaisemminkin.
YK:n Unifil-operaatio on toiminut Libanonissa yli 40 vuotta. Vuosiin on mahtunut useita konflikteja, kuten sisällissota ja vuoden 2006 kesäsota, Meskanen huomauttaa.
Hän korostaa, että Libanonin tilanne ei ole erillisraide Gazan konfliktista.
– Tässä täytyy nähdä, että tilanne on sidoksissa Gazan sotaan ja pohjimmiltaan Palestiinan ratkaisemattomaan kysymykseen.