Hem Sport 32 på 32: Montreal Canadiens

32 på 32: Montreal Canadiens

förbi admin
0 kommentar

Försäsongen inför 2022-23 närmar sig och från den 1 augusti och framåt kommer NHL.com/sv att sätta alla NHL:s 32 klubbar under lupp. Från de största snackisarna till varje lagdel kommer vi ge en överblick hur det ser ut för varje klubb. Här, Montreal Canadiens.

Stora delar av 2021-22 var röriga för Montreal Canadiens, där laget tycktes sakna styrning eller riktning. Men sedan, på interrimsbasis i början av februari, kom Martin St Louis in som tränare och gav Canadiens stabilitet och även om slutspelet aldrig ens var nära – Canadiens slutade sist i Atlantic Division, 18 poäng från Ottawa på sjunde plats – kunde viss harmoni skönjas mot slutet av säsongen. Med St Louis numera installerad som som officiell huvudtränare tar ett renoverande Canadiens sats mot framtiden. 

Här bryter NHL.com/sv ner laget inför säsongen 2022-23

Nyckelspelare
Carey Prices hälsa har varit en långdragen historia och målvakten gjorde inte säsongsdebut förrän den 5 april den gångna säsongen på grund av knäproblem. Price, 35, är en av världens bästa målvakter – om han får vara hel. En hel Price är tveklöst en nyckel till framgång för Canadiens. En skadad Price gör att fokus i stort skiftar till de bakom honom: Jake Allen, Sam Montembeault och den som spås bli näste förstekeeper i Canadiens: Cayden Primeau. 

Canadiens var under 2021-22 det mest skadedrabbade laget sett till antalet spelar-matcher man tappade (“man-games lost”) under säsongen. Joel Armia, som för två säsonger sedan gjorde 16 mål och 14 assist på 58 matcher, har sedan dess spelat blott 101 matcher, på vilka han har gjort 15 mål och 15 assist. En hel och frisk Armia skulle hjälpa Canadiens. Nick Suzuki stod för fina 21 mål och 40 assist på 82 matcher förra säsongen. För att Canadiens ska lyfta, åtminstone lite, behöver han leverera igen. Cole Caufield levererade 23 mål och 20 assist på 67 matcher. Vad kan han göra om han får vara frisk en hel grundserie?

I försvaret blir nyförvärvet Mike Matheson viktig. Kan han under St Louis stabilisera försvaret såpass att harmoni råder under 82 matcher?

Video: Suzukis 5 bästa mål 2021-22

Svenskarna
De tre svenskarna i organisationen är Mattias Norlinder, Emil Heineman och Adam Engström. Norlinder och Heineman ser ut att starta säsongen i AHL och Laval Rockets. Men i ett renoverande Canadiens kan situationer uppstå där någon, eller båda, får ta spårvagnen in till Montreal och spela i NHL redan den här säsongen. För backen Norlinder skulle det inte vara första gången. Han gjorde sex matcher i Canadiens och sex matcher i Laval innan han avslutade säsongen i Frölunda i SHL. Heineman stod för en fin säsong med Leksand i SHL den gångna säsongen där han noterades för personbästa elva mål och totalt 16 poäng på 38 spelade matcher. Backen Engström draftades av Canadiens under sommaren som nummer 92 totalt. Han lämnade nyligen Djurgården för spel med Rögle och deras J20-lag den kommande säsongen. 

 

[Läs också: Canadiens ska ta steg framåt – bygger för framtiden under St Louis]

 

Lagets styrkor
På isen är lagets styrkor den kemi och kämpaglöd som St Louis fick in i truppen under sina månader vid rodret. Skadesituationen kan väl knappast bli värre än fjolåret? Då var Suzuki den ende spelare som deltog i alla 82 matcher. Styrkan i att faktiskt ha en friskare trupp ska inte underskattas. Att faktiskt spela med samma spelare och samma formationer under fler matcher kommer att rendera en annan grund att stå på än om stora rotationer måste göras. 

Det kan bli bättre
Montreal släppte in flest mål av alla under förra säsongen – 317 – och den blödningen måste stoppas. Ett bra försvar är ofta grunden till framgång så det är en bra start. Mike Matheson är inte någon frälsare, men nog kan han ingjuta lite stabilitet framför mål. På ämnet “hålla rent framför eget mål” kan även lagets spel i numerärt underläge nämnas. Med 75,6 procents framgångsfaktor förra året var bara fem lag sämre i spelformen under säsongen och faktum är att inget lag släppte in fler mål än Canadiens 67 i spelformen. Faktum är att Canadiens släppte in 3,62 mål per match överlag under St Louis styre och det är bättre än fem andra lag i ligan sedan St Louis tog över. Vägen till famgång är lång. Men den är genomförbar.

Video: Caufields 5 bästa mål 2021-22

Talangerna
Det här hade kunnat vara synonymt med lagets styrkor. Montreal är inte ett ungt lag men det finns ung spets i truppen redan i form av Suzuki, 22, Cole Caufield, 21, Kirby Dach, 21 och inte minst nyligen draftade 18-åringen Juraj Slafkovsky. Lägg därtill 22-årige Norlinder och 20-årige Heineman som starten på en stor dos framtidstro. Där finns hyperintressante backen Kaiden Guhle, draftad som nnummer 16 totalt 2020. Snabbfotade Guhle spenderade fjolåret i WHL där han noterades för 40 poäng (33 assist) på 42 matcher. Forwarden Joshua Roy skickade in 119 poäng på 66 matcher för Sherbrooke Phoenix i QMJHL och ser ut att fortsätta i “The Q” även kommande säsong. Roy draftades i den femte rundan 2020 (150:e spelare totalt) men har tagit stora kliv. Den vänsterfattade backen Lane Hutson är ytterligare ett namn att lägga på minnet. Hutson, draftad som nummer 62 i år, ska spela för Boston University kommande säsong. 

Laget går till slutspel om….
… alla nyckelspelare, Price inkluderad, får vara friska och kan spela hela säsongen samt leverera toppklass. Canadiens ombyggnation siktar troligen inte på slutspel – och ska man nå dit måste stjärnorna stå väldigt rätt. I år. Framtiden, däremot, ser ljus ut.

Du kanske också gillar