Hem Ekonomi 380 000 drabbades av strejken – nu ber SAS om ursäkt

380 000 drabbades av strejken – nu ber SAS om ursäkt

förbi admin
0 kommentar

Pilotfacken säger ja till nya kollektivavtalet

Pilotstrejken på SAS ledde till över 120 inställda avgångar per dag i snitt under juli månad och lämnade tusentals resenärer strandade.

– Vi vill verkligen be om ursäkt till alla våra kunder som drabbades, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS i ett pressmeddelande.

Striden mellan SAS och de svenska, danska och norska pilotfacken har pågått i veckor.

Den fjärde juli gick piloterna ut i en strejk som pågick i 15 dagar, till den 19 juli. En strejk som hade stor påverkan på flygtrafiken från flera skandinaviska flygplatser.

Enligt SAS ställdes över 3700 plan in i juli och 380 000 resenärer drabbades av de inställda avgångarna.

Sammanlagt reste 1.3 miljoner människor med flygbolaget under juli.

De stillastående SAS-planen orsakade stora problem för skandinaviska resenärer.

Förhandlingarna mellan SAS förhandlade och de skandinaviska pilotföreningarna pågick då länge och ofta sent in på natten med tills de nådde en överenskommelse efter femton dagars strejk.

SAS vd säger att man är nöjd med hur trafiken återhämtade sig efter den avslutade strejken.

– Vi är glada att vi snabbt har kunnat återgå till normal verksamhet igen så att vi kan fokusera på att få tillbaka våra kunders förtroende, säger Anko van der Werff.

Bemanningsstrul om strejk har lett till omfattande förseningar, både på Arlanda och ute i Europa. Arkivbild.

”En tragedi”

Det senaste kollektivavtalet löpte ut i mars, och efter att parterna misslyckats med att komma överens om ett nytt varpå piloterna varslade om strejk i juli.

Idag meddelades att pilotfacken nu gett grönt ljus till ett nya kollektivavtal. Svensk Pilotförening meddelade att deras medlemmar godkänner det nya kollektivavtalet, men att man fortfarande väntar på slutgiltigt resultat från sin styrelse.

Tidsfristen för omröstningarna löpte ut natten till lördagen.

Det nya avtalet löper i fem och ett halvt år och innebär bland annat en lönereduktion för piloterna och upp till 60 timmars arbetsvecka, från tidigare 47 timmar per vecka. Det norska fackets ordförande Jan Levi Skogvang har tidigare kallat det för en ”en tragedi rent kontraktsmässigt”.

Piloterna lyckades dock få igenomen av det som lyfts fram som deras viktigaste fråga, att de SAS-piloter som varslades under pandemin ska återanställas.

Henrik Thyregod, ledare för det danska pilotfacket, skriver i ett pressmeddelande att han är glad att ett nytt avtal är på plats.

”Jag är otroligt glad över det stora stödet för avtalet – inte minst när vi har tagit oss igenom en sådan lång och hård konflikt. Medlemmarna har uppenbarligen förstått allvaret och det här visar hur stark sammanhållningen är bland piloterna.”

Du kanske också gillar