Uusia katuja nimettäessä pohditaan usein, voisiko nimellä kunnioittaa jonkun merkittävän henkilön muistoa.
Helsinkiin rakentuu tällä hetkellä paljon uusia asuinalueita ja kortteleita. Kaupungissa nimetään vuosittain noin 80 katua ja yleistä aluetta.
Toisinaan nimi annetaan tunnetun henkilön mukaisesti. Noin kymmenen prosenttia Helsingin kaduista on niin sanottuja nimikkokatuja.
Viimeisimpiä tunnettujen ihmisten mukaan nimettyjä paikkoja ovat Miina Sillanpään katu Sörnäisissä ja Wivi Lönnin aukio Kulosaaressa.
Nelisen vuotta sitten Hakaniemessä tulivat voimaan kuja ja terassi valokuvaaja Signe Branderin mukaan.
Helsingin kaupunkiympäristön toimialan suunnittelija Hanna Ikonen kertoo, että nimistötoimikunta saa usein pyyntöjä nimetä katu tai yleinen alue henkilön mukaan esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi.
– Se ei kuitenkaan onnistu, sillä katuja ei nimetä elävien ihmisten mukaan, Ikonen tarkentaa.
Jotta katu päätetään nimetä ihmisen muistolle, hänen kuolemastaan on hyvä olla kulunut noin viitisen vuotta. Lisäksi henkilön tulee liittyä jollain tavalla paikkaan, jossa katu sijaitsee.
Naisia halutaan enemmän katujen nimistöön
Hanna Ikosen mukaan Helsingin nimikkokatuja on nimetty historian miesten mukaan noin 400–500, kun taas naisten mukaan nimettyjä katuja on vain noin satakunta.
Ikonen kertoo Herttoniemenrannan olevan esimerkki kaupunginosasta, jonka nimistönsuunnittelussa on haluttu kiinnittää huomiota tähän epäsuhtaan.
Herttoniemenrannan suunnittelussa haluttiin muistaa alueella vaikuttaneita vahvoja naisia. Rouvienpolun, Neitojenpolun ja -puiston läheisyydessä voi huomata katuja, jotka on nimetty Herttoniemen kartanoon liittyvien naisten mukaan. Katukylteistä löytyvät esimerkiksi Sissele, Gertrud ja Margareeta.
Toinen kiinnostava aihepiiri katujen nimistölle löytyy muun muassa Hermanninrannasta, jonka katujen nimet on valittu iskelmäteeman mukaisesti. Hermanninrantaan on kaavailtu asukaskortteleita, jotka tunnustavat Olavi Virran, Annikki Tähden ja Toivo Kärjen nimiä.
Pohjois-Haagan Näyttelijäntien varrelta taas haarautuu useampia katuja esittävien taiteiden mukaan. Paikasta löytyvät ainakin näyttelijä Ida Aalbergin ja oopperalaulaja Aino Acktén mukaan nimetyt kadut.
Helsingissä nimiä ei ole vielä vaihdettu skandaalien vuoksi
Itä-Euroopan maissa katujen nimet muuttuvat silloin, kun poliittiset tuulet vaihtelevat. Näin kertoo Helsingin kaupungin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen. Helsingissä ei kuitenkaan ole jouduttu vaihtamaan nimikkokadun nimeä vaikkapa jonkinlaisen skandaalin paljastuttua.
Hanna Ikonen sanoo, että nimenvaihdos tulee todennäköisimmin kyseeseen, mikäli esimerkiksi liikennejärjestelyt alueella muuttuvat.
– Joitakuita nimiä on vaihdettu sen vuoksi, että pyrimme välttämään päällekkäisyyksiä Espoon ja Vantaan kanssa, Ikonen tähdentää.
Alppilassa sijaitsevasta Lenininpuistosta tulee nimistötoimikunnalle toisinaan ihmettelyä siitä, miksi sen niminen puisto edelleen on. Ikonen kertoo kuitenkin, että suurin osa Suomessa katujen nimien muutoksia koskevista keskusteluista on käyty noin sata vuotta sitten, kun Suomi oli juuri itsenäistynyt.
– Silloin Helsinki muutti jonkin verran venäläisiksi miellettyjä nimiä, mutta nykyisin pidetään kiehtovana, että meillä on tällaista historiallista kerroksellisuutta katujen nimistössä, Ikonen sanoo.