Paul Skye Lehrman viettää aikaa ystävänsä asunnossa New Yorkissa. On kevät 2022 ja Venäjä on juuri hyökännyt Ukrainaan. Uutistapahtumia vyöryy kännykän ruudulle.
Yhtäkkiä puhelimesta kantautuu yllättävä ääni.
– Hei, sehän olet sinä! Milloin teit tämän, ystävä kysyy ja näyttää kännykkäänsä.
Video esittelee sodassa käytettävää asekalustoa. Kertojaääni on selvästi Paul… eikä kuitenkaan ole.
– Sanoin ystävälleni, että en ole tehnyt tuota. En ole koskaan sanonut noita sanoja. Enkä tiedä, mikä tämä kanava on tai kuka on videon takana.
Tästä hetkestä alkoi tekoälymatka, jolle Lehrman tempaistiin vastoin tahtoaan.
– Se oli täydellinen shokki, hän kertoo.
Ääninäyttelijän painajainen
Paul Skye Lehrman on ammatiltaan ääninäyttelijä. Hän herää aamulla asunnollaan, tarkistaa tilaukset ja ryhtyy äänittämään.
Hänen ääntään on voinut kuulla mainoksissa, yritysesittelyissä, ostoskeskuksissa, puhelinpalveluissa ja erilaisissa koulutusmateriaaleissa.
Lehrman laskee toimittaneensa asiakkailleen yli 100 000 yksittäistä ääniklippiä. Hän esiintyy myös teatterissa ja tv-sarjoissa, mutta käytännössä elanto syntyy ääninäyttelijän työstä.
Ja nyt näytti siltä, että mies on menettämässä työkalunsa hallinnan.
Youtube-videon nähtyään Lehrman kertoi tilanteesta vaimolleen ja haki neuvoja.
– Meille kerrottiin, että korvausten vaatiminen olisi hankalaa, koska videon julkaissut kanava oli ulkomainen. Jos käyttäisimme muutaman tuhat dollaria, saisimme videon todennäköisesti pois internetistä. Mutta siinä kaikki, Lehrman sanoo.
– Se oli katkera pala, mutta meillä ei ollut keinoja selvittää mitä oli tapahtunut.
Tuo video jäi siis mysteeriksi – eikä suinkaan viimeiseksi.
Lehrman ei sitä vielä tiennyt, mutta hänen äänestään oli tullut osa tekoäly-yhtiö Lovon tuotetta. Sillä kuka tahansa voi luoda mainostekstiä ja muuttaa sen myyväksi mainospuheeksi tai vaikkapa youtube-kerronnaksi.
Tässä artikkelissa käymme läpi Paul Skye Lehrmanin tarinan siitä, miten kaikki oikein tapahtui. Haastattelun lisäksi materiaalina on ryhmäkanne, jonka Lehrman ja hänen vaimonsa Linnea Sage ovat nostaneet newyorkilaisessa oikeusistuimessa.
Lovo ei vastannut Ylen haastattelupyyntöön. Yhtiön lakimies kertoi New York Timesille Lovon kiistävän syytökset, ja että äänitallenteitaan luovuttaneet henkilöt olivat antaneet suostumuksensa.
Tämän Paul Skye Lehrman kiistää.
”Meitä johdettiin harhaan”
Kaikki oli alkanut jo yli kaksi vuotta aiemmin. Ensimmäisen yhteydenoton sai Linnea Sage, joka miehensä tavoin tekee töitä ääninäyttelijänä.
Lokakuussa 2019 entuudestaan tuntematon asiakas tilasi puheklippejä radiomainoksiin. Tilaaja kirjoitti, että kyse olisi puhtaasti testikäyttöön tulevasta materiaalista ja siksi ei olisi tarvetta maksaa laajemmista käyttöoikeuksista.
Tämä ei ollut Sagen tai Lehrmanin näkökulmasta lainkaan poikkeuksellista – esimerkiksi yliopistot tilasivat aika ajoin materiaalia viestinnän ja markkinoinnin opiskelijoille.
Niinpä asiakas sai äänitiedostonsa, ja Linnea Sagelle maksettiin työstä 400 dollaria.
Puoli vuotta myöhemmin Lehrman sai vastaavan tilauksen. Hän kertoo kysyneensä tilaajalta, miten ääntä tultaisiin käyttäämään.
– He sanoivat, etteivät voi paljastaa yksityiskohtia – mutta kyse olisi sisäisestä akateemisesta tutkimuksesta, eikä ääntä muokattaisi toiseen käyttötarkoitukseen, Lehrman sanoo.
– Sain viestin kirjallisena ja uskoin, että se riittää.
Lehrmanille maksettiin työstä 1200 dollaria.
Uusi kohtaaminen äänen kanssa
Keväällä 2023 Paul Skye Lehrman ajoi kohti lääkärin vastaanottoa ja kuunteli podcast-ohjelmaa. Hollywoodissa oli käynnissä pitkä käsikirjoittajien lakko – ja alan ihmisenä hän seurasi uutisointia päivittäin.
Lakkoilijat olivat huolissan tekoälyn käytöstä luovilla aloilla, ja aihetta käsiteltiin myös Strike Talk -podcastissä.
Lähestymistapa oli humoristinen – sillä ohjelman asiantuntijaksi oli otettu Poeksi ristitty tekoälybotti. Haastattelussa tämä botti luetteli pitkän listan luovien alojen ammattilaisia, jotka se tulisi syrjäyttämään.
Lehrmanin kannalta asetelma ei ollut hauska. Kyseinen botti puhui nimittäin hänen äänellään.
– Siinä minä olin, matkalla kohti lääkärin vastaanottoa, kuuntelemassa omaa ääntäni. Vaati kaikki voimani pysäköidä auto turvallisesti – ja yrittää saada tilanteeseen järkeä, hän kuvaa.
Lehrmanin vaimo tarttui kotona toimeen ja löysi tuntien etsinnän jälkeen internetistä Lovo-yhtiön – ja tutun äänen.
– Kävi ilmi, että ensimmäinen ääni, jonka asiakas sai käyttöönsä ostaessaan palvelun, oli minun ääneni, Lehrman sanoo.
Tämä tekoälyllä luotu ääni oli nimeltään ”Kyle Snow”. Sen kuvattiin välittävän innokkuutta ja nuorekkuutta – ja että se sopisi kaikkiin käyttötarkoituksiin mainoksista äänikirjoihin.
Noita samoja töitä haki myös Paul Skye Lehrman itse.
Lovolta löytyi myös Lehrmanin vaimon Linnea Sagen ääni. Sitä oli käytetty esimerkiksi sijoittajatapahtumissa, joissa yhtiö esitteli tuotettaan.
Ääninäyttelijät vaativat nyt ryhmäkanteessa tekoäly-yhtiöltä miljoonakorvauksia ja hakevat mukaan muita, joita asia koskee.
”Käytin vuosia osaamiseni kehittämiseen, ja tekoäly-yhtiö ryösti sen minulta”, hän sanoo.
Tekoäly romutti liiketoiminnan
Perinteinen mainosspiikkaus on miljardien arvoista liiketoimintaa – mutta jos tekoälyn kehittäjien visiot toteutuvat, moni ääninäyttelijä voi päätyä tekoälyn syrjäyttämäksi.
Lehrman itse sanoo töiden määrän romahtaneen muutamassa vuodessa jopa 70 prosenttia. Hän epäilee sen johtuvan siitä, että markkinoilla on klooni hänen äänestään – ja toisaalta myös kiristyneestä kilpailusta.
– Tekoälykloonit kisaavat tänään samoista töistä ihmisten kanssa, Lehrman sanoo.
Yksi käytännön vaikutus on hänen mukaansa se, että hän ei voi enää taata asiakkailleen yksinoikeutta. Sama ääni voi tulla vastaan myös kilpailijoiden mainoksissa.
– Ammatillisesti katsoen ääneni varastaminen on raivostuttavaa. Olen käyttänyt vuosia kehittyäkseni taiteilijana, ja nyt ääneni voidaan laittaa sanomaan mitä tahansa ja missä tahansa, hän kuvaa.
– Lisäksi tämä on ollut rikkomus ihmisyyttäni ja yksityisyyttäni vastaan. Lohdutan äänelläni rakkaimpiani ja kerron ystävilleni kuinka paljon he minulle merkitsevät. Ja nyt ääneni ei ole enää omani.
Tarina leviää kansainvälisessä mediassa
Nuoren näyttelijäpariskunnan tarina nousi toukokuussa kansainvälisen median otsikoihin. Lehrman ja Sage ovat vierailleet muun muassa CNN- ja FOX Business -kanavilla sekä New York Timesin sivuilla kertomassa tarinaansa.
Heidän tapauksensa poikkeaa siinä mielessä tyypillisesta tekoälyriidasta, että kyse ei ole tekijänoikeuksista. Tekijänoikeus ei nimittäin suojaa ääntä.
Sen sijaan he vetoavat muun muassa yksityisyyden suojaan, tuotemerkkisuojaan ja siihen, että tekoäly-yhtiö toimi petollisesti, kun se ei kertonut, miten ääntä tultaisiin käyttämään. Eikä yhtiö siten maksanut myöskään asiaankuuluvaa palkkiota.
Lehrman ja Sage vaativat oikeudessa tekoäly-yhtiöltä miljoonakorvauksia ääntensä luvattomasta käytöstä. Samalla he vaativat päättäjiltä selkeitä lakeja tekoälyn suitsimiseksi.
– Näitä yhtiöitä ei aseteta vastuuseen tuotteistaan ja palveluistaan – riippumatta niiden aiheuttamista vahingoista, Lehrman sanoo.
Lovo-yhtiö ei vastannut Ylen haastattelupyyntöön. Tällä hetkellä Lehrmanin ja Sagen äänet eivät enää ole käytettävissä sen palvelussa ainakaan uusissa projekteissa.