Hakaristilippu ei ole sinänsä Suomessa kielletty, mutta lipun tarkoittamaa aatetta ei saa julistaa julkisesti esimerkiksi mielenosoituksissa.
Korkein oikeus (KKO) ei ole antanut valituslupaa hakaristilippuja itsenäisyyspäivän kulkueessa kantaneille miehille.
Helsingin hovioikeuden tuomio asiassa jää näin lainvoimaiseksi. Hovioikeus katsoi, että natsilippujen käyttäminen oli kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Hovioikeus otti tuomiossaan ensimmäistä kertaa kantaa natsilipun käyttöön rikoslain perusteella.
Hovioikeuden tuomion jääminen lainvoimaiseksi tarkoittaa sitä, että hakaristilippu ei Suomessa ole sinänsä kielletty, mutta lipun tarkoittamaa aatetta ei saa julistaa julkisesti esimerkiksi mielenosoituksissa.
Hakaristilippuja käytettiin uusnatsien Kohti vapautta -kulkueeseessa itsenäisyyspäivänä 2018. Poliisi otti liput pois lippujen kantajilta.
Hovioikeus katsoi, että lippuja mielenosoituskulkueessa kantaneet tai lippujen käyttämistä koskevaan päätöksentekoon ja kulkueeseen osallistuneet miehet syyllistyivät kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.
Hovioikeus: hakaristilippujen käyttö vahva viesti
Hovioikeus katsoi, että miehet toimivat itsenäisyyspäivän mielenosoituskulkueessa äärioikeistolaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) edustajina, ja Natsi-Saksan symboleiksi katsottavien hakaristilippujen kantamisella levitettiin selkeästi uhkaavaa, solvaavaa ja vihamielistä viestiä maahanmuuttajia ja muita vähemmistöryhmiä vastaan.
Tuomion mukaan hakaristilipun ilmentämälle aatteelliselle symboliikalle oli perusteltua antaa kansallissosialistista ideologiaa laajempi merkityssisältö.
– Mielenosoituksen tapahtuma-ajankohta ja hakaristilipun sijoittaminen PVL:ään vahvasti sidoksissa olleen mielenosoituskulkueen kärkeen olivat antaneet vahvan viestin siitä, että hakaristilippua ja sen edustamia symbolisia arvoja oli käytetty PVL:n edustaman niin sanotun rotuopin ja tavoitteiden sekä mielenosoituksessa sanallisestikin lausutun maahanmuuttovastaisen viestin ilmaisemiseksi ja vahvistamiseksi, todettiin hovioikeuden tuomiossa.
Hovioikeuden mukaan Natsi-Saksan hakaristilippuun kiteytyi koko kansallissosialismin idea hirmutekoineen, ja lipun edustama sanaton viesti oli erittäin voimakas eikä tällainen mielipiteen tai viestin levittäminen ei nauti sananvapauden suojaa.
Juttua muokattu klo 11.33 täydentämällä sitä hovioikeuden tuomion perusteluilla.