– Minun on erittäin vaikea ymmärtää, miten aikuinen mies voi käyttäytyä näin.
Äidin äänestä kuuluu tuohtumus, jopa järkytys. On kulunut useita päiviä aikaa ottelusta, jossa Vantaan Jalkapalloseura kohtasi kotikentällään Vaasan Jalkapalloseuran juniorijoukkueen.
Kyse oli alle 18-vuotiaiden ottelusta, joka päättyi kotijoukkueen selkeään voittoon.
Heti ottelun jälkeen alkoi tapahtua. Kuuluvasti vierasjoukkuetta kannattanut, itsensä kuvaajaksi esitellyt mies alkoi huutaa kotijoukkueessa pelanneelle pojalle hävyttömyyksiä.
Mies ei ole vaasalaisjoukkueen toimihenkilöitä.
– Useampi ihminen kuuli lähietäisyydeltä, kun mies huusi pojalleni esimerkiksi ”mene nukkumaan äitisi pillun viereen”. Tämän jälkeen hän käyttäytyi uhkaavasti ja huusi pojalleni ihan vierestä. Mies oli siis jo kertaalleen poistettu kentältä häirinnän seurauksena, mutta hän tunki itsensä sinne takaisin.
Äiti esiintyy tässä jutussa nimettömänä, sillä hänen nimensä julkaiseminen voisi johtaa alaikäisen pelaajan tunnistamiseen. Hänen nimensä on toimituksen tiedossa.
Käämi paloi tuomareihin
Yle on nähnyt videon, jossa siniseen takkiin sonnustautunut mies tunkee yhden pelaajan lähelle ottelun jo päätyttyä. Mies on tässä vaiheessa kentän puolella.
Puhetta tai sanottua tallenteelta ei pysty erottamaan, koska musiikki soi kovaäänisesti. Videolta näkyy, että ottelun erotuomaristo ohjaa miehen pois kentältä ja pelaajien luota.
Palloliitosta vahvistetaan, että ottelun tuomarit ovat tehneet tapahtumista raportin, joka johtaa kurinpitokäsittelyyn. Videolta on nähtävissä, että ottelun tuomarit ovat lähituntumassa, kun mies huutaa pelaajalle.
Yle tavoitti sinitakkisen vaasalaismiehen, joka oli ollut harrastuksenaan kuvaamassa ottelutapahtumia. Hän kertoo kiihtyneensä osin ottelun tuomaritoimintaan, osin siihen, että hänen näkemyksensä mukaan kolmen maalin johtoasemassa ollut vastustajajoukkue yritti pelata aikaa.
Yle ei julkaise nimeä, sillä julkaiseminen voisi johtaa henkilön maalittamiseen. Myös hänen henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.
– Huutelin vastustajajoukkueelle, että ei teidän pidä pelata noin, koska olette selvässä johtoasemassa. Ottelun loppuvaiheessa tapahtui lisäksi mielestäni selkeä tuomarivirhe, johon reagoin.
Ottelun loputtua tapahtumat kärjistyivät. Hän on reagoinnistaan pahoillaan, mutta kiistää käyttäneensä pillu-sanaa.
– Huusin yhdelle pelaajista, että painu nukkumaan äitisi syliin. Se ei ollut minulta hyvä reaktio. Käytin joka tapauksessa sellaista kieltä, joka ei kentille kuulu. Olen pahoillani siitä, miten tapahtumiin reagoin, mies sanoo.
Äiti teki tapahtumista myös rikosilmoituksen. Hän kertoo, että poliisi ei ota asiaa tutkintaan, sillä tapahtumassa ei ollut fyysistä kontaktia tai väkivallalla uhkailua.
– Missään, siis ei yhtään missään, ole tapahtunut mitään vastaavaa koskaan aiemmin. Se on sattunut poikaan nyt todella kovaa.
Jo ennen alakouluikää lajista innostunut poika on ehtinyt pelata myös kansainvälisellä tasolla.
– Tuntuu siltä, että Suomessa tämä on ilmiö, jolle ei voi mitään. Ainoa vaihtoehto on se, että joukko vanhempia hiljentää öykkärin. Me turrumme tähän, äiti huokaa.
Seura: Mies ei enää kuvaa VPS:n otteluita
Pelaajalle asiattomasti puhunut henkilö on Vaasan Palloseuralle tuttu, mutta ei kuulu juniorijoukkueen henkilöstöön.
Urheilujohtaja Petri Vuorinen kertoo käyneensä miehen kanssa keskustelun tapahtuneesta. Hän painottaa, että käyttäytyminen on ollut täysin seuran arvojen vastaista.
– Yleisellä tasolla menee niin, että jos jotain tällaista tapahtuu, käyn aina sen keskustelun. Sen voin sanoa, että mies on ollut pahoillaan.
Seura on nyt päättänyt, että mies ei kuvaa VPS:n ottelutapahtumia. Päätös koskee niin aikuisten kuin nuortenkin otteluja ja on voimassa toistaiseksi.
Entä jatkossa?
– Emme voi sulkea ihmisiä pois seuran tapahtumista. Henkilön pitää kuitenkin pystyä osoittamaan, ettei tällainen käytös enää toistu.
Oppimisen paikka
VPS-J:n ikäluokkajoukkueen vastuuvalmentaja Henri Sillanpää ei hyväksy alkuunkaan sinitakkisen miehen käytöstä.
Sillanpää painottaa, että hänen omassa joukkueessaan ei ole sijaa vastaavalle käytökselle. Hän harmittelee, että oli poistunut jo vaihtopenkiltä siinä vaiheessa, kun kentällä tapahtumat kärjistyivät.
– Jos olisin ollut paikalla, olisin vienyt hänet pois kentältä itse.
Hän kiittelee Vantaan Jalkapalloseuraa siitä, että keskusteluyhteys on ollut erittäin hyvä ja tapahtumista on yhteisymmärrys.
Sillanpää on kiinnittänyt huomiota siihen, että suomalaisilla kentillä tuntuu nyt sattuvan ja tapahtuvan liiankin kanssa. Hän pitää hyvänä, että asiasta tulee nyt julkinen ja siitä keskustellaan.
– Nämä tapahtumat ovat välitön oppimisen paikka. Tällaista ei voi tapahtua jatkossa, hän sanoo.
Jokainen tapaus on liikaa
Palloliiton sääntö-, määräys- ja kurinpitoasiantuntija Matti Räisänen on tapauksesta tietoinen.
Räisänen ei kommentoi yksittäisiä ottelutapahtumia.
Räisänen arvioi, että Suomessa pelataan vuositasolla noin 100 000 alle 18-vuotiaiden jalkapallo-ottelua. Näistä 70 000 on virallisia.
– Katson varmasti asiassa aika lailla syvään päähän, kun teen tätä työkseni. Jos kurinpitotapauksia tulee vuodessa 400–500, ei se välttämättä ole iso määrä, hän sanoo.
Räisäsen mukaan jokainen tapaus on kuitenkin liikaa. Hän peräänkuuluttaa lasten ja nuorten otteluissa aikuisten vastuuta.