Ikä ei suojaa uv-säteilyn haitoilta, päinvastoin. Läpi elämän karttuva altistuminen säteilylle ja mahdolliset palamiset lisäävät ihosyöpäriskiä.
Roosa Sarajärvi,
Juha Hintsala
Aikuiset suojaavat lapsensa uv-säteilyltä paremmin kuin itsensä. Suomalaisista 68 prosenttia kertoo suojaavansa lapsensa uv-säteilyltä aina, mutta itsensä suojaa vain 42 prosenttia.
Yksi keino auringon uv-säteilyltä suojautumiseen olisi riittävän suojakertoimen suojavoiteen käyttäminen. Oululainen Niina Ruonakangas myöntää, että omalta iholta se saattaa useinkin unohtua.
– Tahtoo olla, että itselle jää laittamatta, mutta lapsille kyllä huolehtii suojauksen.
Säteilyturvakeskus selvitti suomalaisten uv-säteilyltä suojautumista kyselytytkimuksella vuonna 2022.
Erityisasiantuntija Anne Höytö näkee taustalla sukupolvien välisen eron asennekulttuurissa.
– Vuosikymmeniä sitten asiaan ei juuri kiinnitetty huomiota, kun taas viime vuosikymmeninä etenkin lasten suojaamisesta on muistuteltu.
Lasten iho on erityisen herkkä
Lasten ja nuorten ihoa tuleekin suojata erityisen huolellisesti, sillä iho on ohuempi ja siksi herkempi uv-säteilyn haitallisille vaikutuksille.
– Lapset myös oppivat esimerkistä, joten olisi tärkeää, että aikuiset näyttäisivät suojautumiseen esimerkkiä suojaamalla myös itsensä, Höytö sanoo.
Elinikäisestä aurinkoaltistuksesta merkittävä osa tulee lapsuudessa ja nuoruudessa. Syöpäjärjestöjen viime vuonna tekemän kyselytutkimuksen mukaan alle 12-vuotiasta lapsista 42 prosenttia on joskus palanut auringossa.
Mitä pienempi lapsi on, sitä paremmin uv-säteilyn suojaamisesta huolehditaan. Kun lapsi tulee kouluikään ja itsenäistyy, ote hieman herpaantuu. Kyselyn mukaan syynä on usein unohdus tai se, että auringossa vietetään suunniteltua kauemmin aikaa.
Rusketus ei ole terveyden merkki
Auringon uv-säteily aiheuttaa monia terveyshaittoja, muun muassa ihosyöpiä. Ne ovat Syöpärekisterin mukaan lisääntyneet rajusti viime vuosikymmeninä ja yhä edelleen 2000-luvulla.
Monella saattaa olla käsitys, että rusketus on yksi terveyden merkeistä ja suojaa ihoa auringon haitallisilta vaikutuksilta. Eritysasiantuntija Anne Höytö muistuttaa kuitenkin, ettei rusketus juuri anna suojaa palamiselta.
– Puolustautuessaan uv-säteilyä vastaan iho ruskettuu, eli vaurio on jo ehtinyt tapahtua ennen kuin rusketusta alkaa näkyä iholla.
Ikä ei suojaa aikuistakaan uv-säteilyltä: läpi elämän karttuva altistuminen ja mahdolliset palamiset päinvastoin lisäävät syöpäriskiä.