Kolmannes asunnoista lämpenee kesällä sisälämpötilaltaan yli 30 asteeseen.
Jo noin 20 asteen ulkolämpötila saattaa nostaa kotien sisälämmön lähelle 30:tä astetta. Helteellä asunnot kuumenevat vielä paljon enemmän.
Sisälämpötilaa nostavat auringon säteily ja ulkolämpötila, mutta myös asunnon lämmönlähteet, kuten ihmiset ja kodinkoneet.
Tiedot selviävät Suomen Akatemian tuoreesta tutkimushankkeesta.
Helteiden alkaessa rakennusten terminen massa alkaa lämmetä 4–7 vuorokaudessa. Termistä massaa ovat esimerkiksi rakenteet, kuten ulkoseinät ja mahdolliset kantavat väliseinät.
Kevytrakenteiset pientalot lämpenevät kerrostaloa nopeammin.
– Massan lämpenemisen jälkeen talo myös pysyy lämpimänä. Jäähtymisessä kestää kauan, sanoo talotekniikan professori Risto Kosonen Aalto-yliopistosta.
Asuntojen lämpenemistä on tutkittu Suomen Akatemian hankkeessa, jossa on käytetty yli 6 000 asunnon mittaustietoja. Mukana tutkimushankkeessa ovat myös muun muassa THL, Ilmatieteenlaitos ja Itä-Suomen yliopisto.
Kerrostaloissa pienemmät asunnot lämpenevät enemmän kuin isot asunnot. Pienemmissä asunnoissa on suhteessa asunnon kokoon enemmän sisäisiä lämpökuormia, kuten henkilöitä ja laitteita.
Vanhemmat asunnot lämpenevät enemmän kuin uudet asunnot. Uudemmissa asunnoissa lämpötilan kohoaminen on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Kuopiolaisen Jonna Laitisen yksiö vanhemmassa kerrostalossa lämpenee kesällä helposti. Helteet vaikuttavat elämään.
– Koiran kanssa ei pysty niin pitkille lenkeille. En halua myöskään tehdä uuniruokaa ja lämmittäviä ruokia.
Laitiselle helpotusta tukalaan oloon tuo läpiveto ja pieni tuuletin.
Yli 30 astetta sisällä on monelle jo tuttua
Kymmenen viime vuoden aikana on ollut neljä poikkeuksellisen lämmintä kesää, ja myös kuluvana kesänä on riittänyt helteitä.
30 asteen sisälämpötila ylitetään helteillä jopa joka kolmannessa asunnossa. 32 asteen yli lämpötila nousee noin viidessä prosentissa asuntoja.
Asumisterveysasetuksen mukaan kotien lämpötila ei saisi milloinkaan ylittää 32:ta astetta. Vanhainkodeissa ja palvelutaloissa raja on 30 astetta. Kososen mukaan asetuksen lämpötilat ovat liian korkeat.
– Kun hellekesät yleistyvät, tähän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Sellainen 26 astetta on ihmiselle vielä suhteellisen viihtyisä kesäaikana, jos ei tehdä mitään fyysistä työtä ja pidetään kesävaatteita.
Erityisen haitallisia helteet ovat yli 65-vuotiaille. 73-vuotiaan kuopiolaisen Aino Tellervo Määtän kotona lämpötila kipuaa helposti ainakin 28 asteeseen.
– Alkaa olla aika hiostava, ei kärsi paljon liikehtiä. Kyllä on asunnon vaihto edessä.
Määttä hakee helteillä apua suihkuista, vaatteiden vähentämisestä ja tuuletuksesta.
Nykyiset rakennussäädökset ovat jo vanhentuneita
Kososen mukaan helteellä kotona on syytä välttää uunin ja muiden sähkölaitteiden käyttöä, suojata ikkunat etenkin päiväsaikaan sekä tuulettaa ja tehostaa ilmanvaihtoa. Avuksi voi ottaa myös pöytäpuhaltimet ja jäähdyttimet. Astetta järeämpiin keinoihin kuuluvat ilmalämpö- tai viilenninpumput.
Nykyisillä rakennussäädöksillä rakennetaan taloja kestämään menneiden vuosien kesiä, mutta ei nykyisiä ja tulevia hellekesiä. Säädöksissä käytetään 30 vuoden keskimääräistä sääjaksoa. Suomessa säädöksiä ohjaa ympäristöministeriö.
– Luultavasti lähivuosina voidaan tehdä jotain muutoksia säädöksiin, sanoo Kosonen.