Lastensairaalaan on Kokkolassa tuotu tänä keväänä poikkeuksellisen paljon alkoholimyrkytyksen saaneita nuoria.
He ovat aiempaa nuorempia, jopa 12–15-vuotiaita ja aiempaa huonommassa kunnossa.
Aiemmin myrkytystapaukset ovat olleet yksittäisiä, mutta tänä keväänä niitä on ollut lähes viikottain, pahimmillaan viitenä iltana peräkkäin.
Osassa tapauksista nuoren elintoiminnot ovat olleet niin pahasti vaikeutuneet, että sairaalassa on jouduttu miettimään, olisiko oikea hoitopaikka teho-osasto.
Sen paremmin poliisi kuin terveydenhuolto ei osaa sanoa, mistä ilmiö johtuu.
Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueilla tapauksia on ollut keväällä vain satunnaisesti. Myöskään Helsingin yliopistollisen sairaalan HUSin päivystyksissä alaikäisten alkoholimyrkytyksissä ei näy kasvua.
Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen hallituksessa istuva kokkolalainen lastenlääkäri Krista Taivassalo on kysellyt tilanteesta muilta alueilta, ja vastausten perusteella ongelma vaikuttaa keskipohjalaiselta.
– Yksittäisiä alkoholimyrkytystapauksia on toki kaikkialla, mutta vastaavaa lisääntymistä ei ole muualla Suomessa havaittu.
Pohjanmaan poliisi on saanut jonkin verran vihjeitä alkoholin välittämisestä sen jälkeen, kun lastenlääkärit tulivat julkisuuteen huolensa kanssa. Välittäminen tapahtuu nykyään poliisin mukaan pitkälti sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Snapchatissä.
Kokkolan kaupunki aikoo tehostaa julkisten kiinteistöjen valvontaa ja lisätä vartijakäyntejä koulujen päättäjäisviikonlopuksi.
Kokeilut tehdään usein kirkkaalla viinalla
Päivystävä sairaanhoitaja Pieta Kvist on ottanut viime aikoina vastaan monta huonokuntoista alaikäistä.
Nuorten oman kertoman mukaan tilan on usein aiheuttanut kirkas viina.
– On hurjaa, että kun kokeillaan, niin kokeillaan kirkkailla. Nuoret eivät ehkä tiedosta, kuinka vaarallista väkevä viina on, ja kun sitä otetaan kerralla paljon, ollaan ihan hirvittävän huonossa kunnossa, sanoo Kvist.
Tapauksia on myös arki-iltaisin. Kvistin mukaan nuoret juovat paljon lyhyessä ajassa, sillä kotiintuloaika voi painaa päälle.
THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalon mukaan nuorten alkoholinkäytössä suunta on kokonaisuudessaan hieman alaspäin, mutta väkevien alkoholijuomien kulutus on jonkin verran lisääntynyt.
Viimevuotisen tutkimuksen mukaan jo yli puolet 15–16-vuotiaista piti väkevien hankintaa helppona. Osuus on kasvanut viime vuosina.
Osa nuorista saa alkoholia vanhemmiltaan, osa nappaa sen salaa. Lastenlääkäri Krista Taivassalo toivookin, että jos perheessä on nuori, jolla on riskikäyttäytymistä, pahoinvointia tai muita haasteita, kotona ei olisi alkoholia lasten saatavilla.
Nuoren aivot eivät kestä alkoholia
Kokeiluista tekee erityisen vaarallisia se, että nuoren aivot ovat herkät ja kehittyvät, eivätkä ole valmiit vastaanottamaan alkoholia.
Kun keho saa sitä liikaa, aivot eivät tiedä, mitä pitäisi tehdä. Vaikutus on siksi erilainen kuin alkoholia jo aiemmin käyttäneellä aikuisella, sanoo lastenlääkäri Krista Taivassalo.
– Pahimmillaan uhkaa tajuttomuus: pulssi laskee, verenpaine laskee, hengitys hankaloituu ja elimistö hiipuu hiljalleen.
Nuoret alkoholimyrkytyspotilaat tuodaan usein sairaalaan alilämpöisinä, jolloin he tarvitsevat esimerkiksi lämpöpeittoja. Hypotermia eli alilämpöisyys on Suomessa todellinen uhka, ja etenkin kylmällä ilmalla ulos sammuminen voi johtaa nopeastikin hengenvaaraan.
Usein joudutaan aloittamaan suonensisäinen nesteytys ja antamaan sokeriliuosta suoneen, sillä nuorilla runsas alkoholi voi aiheuttaa verensokerin laskua.
– Ajoittain myös hengitystä joudutaan tukemaan esimerkiksi lisähapella, pahimmillaan voi olla tarvetta hengityskoneelle.
Vahva humala lisää myös esimerkiksi onnettomuusriskiä, kun arviointikyky heikkenee.
Usein ambulanssin nuorelle soittaa kaveri. Mutta mistä tietää, milloin niin pitää tehdä?
– Kun kaveri on niin humalassa, ettei liikkuminen omin voimin onnistu, on tosi pahoinvoiva, unelias, tajunnantaso on huono, summaa lastensairaalan osastonhoitaja Kaisa Vapola.
Lastensairaalasta muistutetaankin, että kaverista on tärkeää pitää huolta.
Mielenterveystalo.fi –sivustolta löytyy vanhemmille tietoa nuorten päihteiden käytöstä.
Samalta sivustolta löytyy myös kaikille avoin ja maksuton omahoito-ohjelma nuorille, jotka ovat kokeneet alkoholimyrkytyksen.