Hem Sport Amanda Zahui kritiserar förbundet och uttagningen av Viktor Gaddefors

Amanda Zahui kritiserar förbundet och uttagningen av Viktor Gaddefors

förbi admin
0 kommentar

Det var i mars förra året som LT publicerade en intervju med Viktor Gaddefors, svensk landslagsspelare i basket, som där förde ett resonemang kring skillnader mellan den franska och italienska basketligan. 

I intervjun, som LT sedan avpublicerade, sa Gaddefors att den franska ligan har fler svarta spelare och därför är mer atletisk, medan det finns ett smartare spel i den italienska ligan. 

Uttalandet fördömdes på flera håll. 

– Jag tror inte att Viktor Gaddefors är en rasist, jag har spelat med honom och jag har umgåtts med honom mycket. Det var ett idiotiskt uttalande, sa den förra landslagsstjärnan Jeffrey Taylor i BC-Luleå-podden. 

I november förra året gjorde Gaddefors comeback i landslaget, och på fredagen presenterades han som en del av truppen till det kommande VM-kvalet i slutet av augusti. 

Något som upprör Amanda Zahui, Sveriges största basketstjärna, som nyligen genomförde sitt första landslagsläger på två år. 

”Det äcklar mig att det svenska landslaget tar med en person som öppet och stolt pratar ner svarta människor. En människa som öppet uttryckte rasism i pressen. Det äcklar mig att se att Viktor representera vårt land och ett förbund som talar så starkt om ‘jämlikhet’. Landet lever på min succé och ändå accepterar de sådant beteende”, skriver Zahui på Twitter

”Det visar verkligen herrlandslagets sanna värden”. 

Amanda Zahui rasar mot förbundet

Det svenska basketförbundet, Gaddefors själv samt hans klubb Södertälje tog förra året avstånd från uttalandena och uttryckte självkritik. 

– Vi tog avstånd från uttalandet som Viktor gjorde i en intervju och fördömde det i kraftiga ordalag. Vi valde att stötta Viktor och klubben med det de behöver med utbildningsfrågor och andra insatser, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare på det svenska basketbollförbundet, efter Amanda Zahuis nya kritik. 

– Amanda har uttryckt det hon känner kring situationen, och känner man henne så är hon en sådan person som säger vad hon tycker.

Kommer ni prata med Amanda Zahui?

– Vi och vår sportchef kommer ta kontakt med Amanda och höra om hon vill säga nåt direkt till oss i det här läget och det är klart att vi alltid försöker ha en dialog när våra landslagsspelare är missnöjda med något.

– Det har varit en del sedan den incidenten med Viktor, vi har tydliga från förbundshåll och tog avstånd på ett skarpt sätt. Det var en del reaktioner från andra, exempelvis damlandslaget som i samma veva var på EM-kval omgång och tog ett statement som vi stod bakom.

Vad är motiveringen till att han får spela i landslaget?

– Vi var tydliga redan då att vi tar avstånd från uttalandet och de uttalanden han gjorde och inte personen Viktor Gaddefors. Vi hade en dialog med honom och valde att ta tillbaka honom, då var vi tydliga med att vi inte vill vara ett förbund som brännmärker någon men däremot står upp tydligt för vad vi tycker. Vi svarade också upp för att vi inte brännmärker någon för all framtid.

Gaddefors: ”Hon får ha sin åsikt”

Gaddefors själv är fåordig när SportExpressen når honom. 

– Hon får ha sin åsikt och det får stå för henne lite. Jag har varit inne i det där och orkar inte riktigt ge mig in i det igen. Jag känner att jag inte kan göra så mycket, jag håller mig lite utanför. Det har varit. Hon får ha sin åsikt. 

Vad tänker du om att Sveriges största stjärna är besviken på uttagningen av dig personligen?

– Det känns väl inte jättekul. Det är inte kul att någon känner så, skulle jag säga. Men jag kan inte göra så mycket åt det nu. Det är som det är, är det vad hon känner och tycker får hon tycka det, jag tänker inte gå emot det.

– Jag har tagit avstånd från det där och jag håller mig lite borta från det just nu. Det känns som ett avslutat kapitel från min sida.

Du kanske också gillar