Britannian uusi hallitus ryhtyi heti EU-suhteiden lämmittelyyn. Brexit rasitti taloutta ja kansakin katuu, kirjoittaa Britannian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.
Kirsi CrowleyBritannian-kirjeenvaihtaja
LONTOO Britannian pääministeri Keir Starmerin halu korjata rikkoontuneet EU-suhteet ei jäänyt epäselväksi hänen Saksan-vierailullaan.
Starmer lähti mellakoiden rasittaman kesälomansa jälkeen ensi töikseen tapaamaan liittokansleri Olaf Scholzia.
Sanat olivat isot. Starmer sanoi, että nyt on vain kerran sukupolvessa tuleva mahdollisuus korjata suhteet. Hän käytti sanaa ”resetointi”, jolla tarkoitetaan laitteen nollausta tai palautusta alkutilaan.
Starmer sanoi, että nyt on aika kääntää sivua brexitin suhteen. Edellinen sivu ei ollutkaan kaunista luettavaa.
Britannian EU-ero ei tuonut konservatiivisen puolueen johtamien hallitusten lupaamaa onnea. Konservatiivit syyttivät EU-jäsenyyttä monista ongelmista maahanmuutosta pölynimurien tehon rajoittamiseen.
Lupausten sijaan nettomaahanmuutto on kasvanut ennätyskorkeaksi brexitin jälkeen.
Britannian budjettivastuuvirasto laskee, että vienti ja tuonti ovat nyt 15 prosenttia pienempiä kuin jos maa olisi pysytellyt EU:ssa. Ruokatavarat jumiutuvat rajalle byrokratian takia.
Mielipidetiedustelujen mukaan jo yli puolet briteistä katuu brexitiä.
Uusi hakemus EU:n jäseneksi tai palaaminen yhteismarkkinoille tai tulliliittoon ei tule Britannialle kysymykseenkään.
– Haluan tehdä tämän absoluuttisen selväksi, sanoi Starmer lehdistötilaisuudessa Berliinissä.
Lähentymisen taktiikkana ovat nyt kahdenväliset sopimukset yhden EU-maan kanssa kerrallaan. Britannia on tehnyt niitä jo edellisen hallituksen aikana. Myös Suomen ulkoministeri Elina Valtonen kävi toukokuussa allekirjoittamassa julkilausuman strategisesta kumppanuudesta.
Saksan kanssa tehty sopimus on kuitenkin omaa luokkaansa. Taustalla on halu lähentyä Eurooppaa uimalla EU:n isoimman jäsenmaan suosioon.
Berliinissä Starmer puhui Scholzin kanssa laajasta sopimuksesta, joka koskisi muun muassa kauppaa, puolustusta ja laitonta maahanmuuttoa. Sopimus valmistuisi vuoden loppuun mennessä.
Scholz kiitteli Britanniaa luotetuksi liittolaiseksi. Mutta EU-suhteiden korjaamisessa on odotettavissa isoja kompromisseja.
Scholz muistutti, että tavallisten saksalaisten ja brittien suhteet ovat heikentyneet brexitin jälkeen, joten liikkumista maasta toiseen pitäisi helpottaa. EU on jo ehdottanut, että Britannia helpottaisi alle kolmekymppisten EU-nuorten pääsyä opiskelemaan ja töihin. The Times -lehti uumoili äskettäin, että hanke voikin olla myötätuulessa.
Starmer ja Scholz sanoivat, että Saksalla ja Britannialla on paljon yhteistä. Heitä yhdistää nyt myös äärioikeiston nousu. Starmer esitti surunvalittelunsa Saksan Solingenissa tapahtuneen puukkoiskun vuoksi ja sanoi Britannian tuntevan liian hyvin kärsimyksen.
Vain viikkoja Starmerin valtaannousun jälkeen Britanniassa leimahtivat äärioikeiston lietsomat maahanmuuttovastaiset väkivaltaiset mellakat, kun toisen polven nuori maahanmuuttaja oli puukottanut kolme lasta kuoliaaksi tanssitunnilla.
Saksassa viime viikolla kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut maahanmuuttaja tappoi kolme ihmistä puukkoiskussa Solingenissa. Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskun takana. Saksassakin laitaoikeistopuolue AfD järjesti mielenosoituksia.
Äärioikeiston järjestämät protestit tuovat esille molemman maan jakautumisen maahanmuuton suhteen. Britanniassa ne tuovat esille myös osattomuuden ja maan perusrakenteiden huonon kunnon. Mellakoijia tungetaan nyt jo täysiin vankiloihin.
Starmer tarvitsee Euroopan kauppasuhteita Britannian talouden korjaamiseksi. Hän aloitti tämän viikon pitämällä kansalle masentavan puheen, jossa iskulause oli: ”Tilanne pahenee vielä ennen kuin paranee”.
Tulevaan budjettiin odotetaankin verojen korotuksia, jotka työväenpuolue nimenomaan kiisti vaalikampanjassaan.
EU-aikoja muistellaan Britanniassa tällä viikolla. Viime vuosikymmenien brittipopin merkittävin yhtye Oasis ilmoitti pitkän riidan jälkeen kokoontumisesta kiertueelle ja nousi maassa pääuutisten joukkoon.
Oasis edusti Cool Britannia -trendin kulta-aikaa 90-luvulla, kun työväenpuolue oli viime kertaa vallassa ja Britannia kuului yhä Euroopan unioniin.