Yhdysvallat aloitti Münchenissä ärsyttämällä Eurooppaa, kirjoittaa Ylen Nato-erikoistoimittaja Maria Stenroos.
Maria StenroosNato-erikoistoimittaja
MÜNCHEN Vielä pari viikkoa sitten tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoi politiikantoimittajille Suomessa, että Donald Trump on se, joka pakottaa Vladimir Putinin neuvottelemaan Ukrainan rauhasta.
Samaa kohteliasta puhetapaa käyttivät muutkin eurooppalaiset johtajat. Moni korosti, kuinka Trump ensimmäisellä kaudellaan oli oikeassa ja herätti Euroopan vahvistamaan puolustustaan.
Sitten Yhdysvallat yllätti. Donald Trump keskusteli pitkän puhelun Putinin kanssa. Samana päivänä puolustusministeri Pete Hegseth kertoi, ettei Ukrainan kannata tavoitella entisiä rajojaan eikä se pääse Naton jäseneksi.
Trumpin hallinto näyttää myötäilevän Putinia jo ennen kuin rauhasta päästään puhumaan.
Stubbin äänensävy muuttui siitä hetkestä kun Trump soitti Putinille.
Tänään Stubb kuvaili Trumpin neuvottelutaktiikkaa yllättäväksi ja erikoiseksi. Hän sanoi myös, että Yhdysvaltain Ukraina-linja sahaa.
Suomi on muiden Euroopan maiden tavoin halunnut uskoa Yhdysvaltojen olevan hyvä kumppani. Edes Trumpin ilmoitus Grönlannin ottamisesta Tanskalta ei kirvoittanut julkista kritiikkiä. Nyt julkinen puhetapa on muuttunut. Tosin ei yhtä jyrkäksi kuin rohkeimmilla eurooppalaisilla poliiitikoilla.
Yhdysvallat iskee Euroopan järjestelmää ja arvoja vastaan nyt monelta suunnalta.
Münchenin turvallisuuskonferenssin ensimmäisenä päivänä varapresidentti J.D. Vance ärsytti Eurooppaa puheellaan.
Vance ei puhunut turvallisuuskonferenssissa Ukrainasta, Euroopan tai Yhdysvaltojen puolustamisesta tai maailmanjärjestyksestä, kuten odotettiin. Hän käytti aikansa ja paikkansa Euroopan johtajien ja sotilaskomentajien edessä arvostellakseen eurooppalaista demokratiaa rappeutuneeksi ja näennäiseksi.
Vancen mukaan eurooppalaiset johtajat pelkäävät omaa kansaansa ja äänestäjiään, kun eivät hyväksy väärinä pitämiään arvoja.
Tästä esimerkkinä Vancen mielestä ovat väärinä pidetyt äänestystulokset – esimerkiksi Romaniassa äärioikeistolainen ehdokas sai äänivyöryn. Tulosta ei kuitenkaan haluttu hyväksyä, vaan perustuslakituomioistuin kumosi vaalituloksen ulkopuolelta tulleen vaalivaikuttamisen takia.
Vance myös luetteli useita laitaoikeiston suosimilta netin keskustelufoorumeilta tuttuja esimerkkejä ja piti niitä näyttöinä eurooppalaisen arvojen rappiosta.
Esimerkki ilmeisesti toimivasta demokratiasta löytyy Yhdysvalloista, missä Trumpin hallinto on juuri aloittanut.
– Jos pelkäätte omia äänestäjiänne, Yhdysvallat ei voi tehdä mitään puolestanne, Vance haastoi.
Tukea olisi ilmeisesti tarjolla sellaiselle Euroopalle, jolla on oikeammat arvot.
Puheillaan Vance pyrkii hajottamaan Euroopan yhtenäisyyttä.
Euroopassa Trumpin hallinto on monien eurooppalaisten radikaalien populistien esikuva. Trumpin tiimissä valtaa käyttävä Elon Musk on julistanut, että vain AfD voi pelastaa Saksan.
Puhetta kuunnellut Münchenin yleisö istui totisena ja aplodeerasi vaisusti. Euroopan korkean edustajan Kaja Kallasin mielestä puhe oli riidan haastamista. Saksan puolustusministeri Boris Pistoriuksen mielestä ei ollut hyväksyttävää, että Vance arvosteli Euroopan sananvapautta.
Stubb kuvasi Vancen puhetta hämmentäväksi.
Tämä viikko on näyttänyt, että Eurooppa tuli Yhdysvaltojen yllättämäksi, vaikka Trumpin hallinnon tiedettiin valmistelleen politiikkaansa perusteellisesti.
Nyt Eurooppa kokoaa rivejään kiireesti, jotta Yhdysvallat ei kävele koko mantereen yli.
Puhuttuaan Euroopan johtajille Vance kävi tapaamassa AfD:n johtajaa.