Hem Världen Ann Linde träffar Natoländernas utrikesministrar i Berlin

Ann Linde träffar Natoländernas utrikesministrar i Berlin

förbi admin
0 kommentar

Uppdatering 14 maj 2022 18.10: Texten har tillfogats en rättelse.

Ann Linde mötte pressen på lördagen, inför en middag med Natoländernas utrikesministrar – däribland hennes turkiske kollega. Även Finlands Pekka Haavisto är med på det informella Natomötet i Berlin i helgen.

Relationen med Turkiet beskriver utrikesministern som bra och konstruktiv.

– Vi har träffats flera gånger förut och har tidigare inte fått höra något om problem om vi skulle ansöka medlemskap i Nato. Nu har det kommit nya signaler från presidenten. Vi kommer att försöka reda ut vad det här handlar om. Om det har blivit några missförstånd, säger hon på lördagseftermiddagen.

Tayyip Recep Erdogans uttalande om att att det vore ett ”misstag” att släppa in Sverige och Finland i Nato kom som en överraskning på fredagen.

– Vi ställer oss inte positiva. Skandinaviska länder är som ett gästhem för terrororganisationer, sade den turkiska presidenten då till journalister i Istanbul.

På lördagen tonades Turkiets hållning ned något, då presidentens utrikespolitiska rådgivare Ibrahim Kalin sade att landet är villigt att förhandla om att godkänna ett svenskt Natomedlemskap.

– Natomedlemskap är alltid en process och vi får se hur det går. Självklart vill vi ha en diskussion och förhandling med svenska motparter, sade Ibrahim Kalin till Reuters och fortsatte:

– Vi stänger inte dörren. Men vi lyfter det här problemet som en fråga om nationell säkerhet för Turkiet, säger han.

Det turkiska styret anklagar Sverige för att ge en fristad till medlemmar från den kurdiska organisationen PKK, som är terrorstämplad av Turkiet.

Ann Linde säger att Turkiets anklagelser mot Sverige gällande PKK inte stämmer.

– Det jag har sett hittills är att man har sagt att Sverige inte klassar PKK som terroristorganisation, till exempel. Det stämmer inte, vi måste klargöra det. Eller att det förekommer uppgifter om att jag skulle ha haft möte med PKK, vilket jag absolut inte har haft, säger hon.

Kan du tänka dig en förhandling med Turkiet?

– Vi har ju den lagstiftning vi har och det är ingenting vi kommer att ändra i. Samtidigt är alla länder fria att föra fram vilka åsikter de vill, säger Linde och tillägger att Turkiet inte ställt några konkreta krav på Sverige, vad hon vet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) presenterade på fredagen en utredning av Sveriges säkerhetspolitiska läge.

Foto: Magnus Hallgren

Ann Linde säger att regeringen aldrig räknat med att ratificeringsprocessen skulle gå lätt.

– Jag ser framför mig att både regeringen men också alla riksdagspartier kommer få frågor från parlamenten om vad Sverige kommer att bidra med om vi går med. Om vi kommer att kosta, eller om vi kommer att bidra med säkerhet. Vår uppfattning är att vi kommer att bidra med säkerhet, säger hon.

För knappt tre månader sedan, när den årliga säkerhetskonferensen i München avslutades, beskrev Ann Linde Sveriges samarbete med Nato som utmärkt, och sa att den svenska alliansfriheten fortsätter att tjäna landet väl.

Fyra dagar efter intervjun invaderade Ryssland Ukraina. När Ann Linde nu återvänder till Tyskland väntas hennes eget parti fatta beslut om att ansöka om Natomedlemskap innan helgen är slut.

En rad länder gav Sveriges och Finlands möjliga Natoansökningar sitt uttryckliga stöd när utrikesministrarna var på väg till lördagskvällens gemensamma middag. Slovakiens Eduard Kukan sade sig vara säker på att alla Natos 30 medlemsländer kommer att ställa sig bakom ländernas ansökan.

– Vi kommer att arbeta med Turkiet i frågan om Sveriges och Finlands planer att gå med i Nato, säger kanadensiska Mélanie Joly.

Samtidigt upprepade den turkiska utrikesministern anklagelserna mot Sverige och Finland och kallade det ”upprörande” att allierade stöttar PKK.

Om Sverige ansöker om Natomedlemskap räknar utrikesministern med att det kommer ta fyra till tolv månader för alla länder att ratificera beslutet.

– Statsministern och jag har försäkrat oss om att vi har säkerhetsförsäkringar under den här tiden, säger Linde.

Rättelse: Ann Lindes bedömning är att ratificeringsprocessen kommer att ta mellan fyra och tolv månader. I en tidigare version uppgavs fel tidsintervall.

Du kanske också gillar