perjantai, 29 marraskuun

Joonas Galle eli artistinimeltään Mäk Gälis ei sulata ketjun mainoslausetta, vaan kokee sen olevan kopio hänen biisistään.

Muutama päivä Kajaanin McDonald’sin avaamisen jälkeen artisti Mäk Gälis eli Joonas Galle alkoi saada viestejä, joissa kyseltiin, oliko hän alkanut tekemään yhteistyötä hampurilaisketjun kanssa. Näin ei kuitenkaan ollut tapahtunut.

Syynä oli ketjun käyttämä lause ”Mäk is bäk”, joka on tullut tutuksi Kajaanissa esimerkiksi pikaruokaketjun mainostauluista kadunvarsilta ja valopylväistä.

”Mäk” ei ole tunnettu ilmaisu McDonald’sille, joten Joonas Galle epäilee kampanjan mainoslauseen olevan suoraan hänen samannimisestä kappaleestaan.

– On aika härskiä ja kyseenalaista. Olisi voitu kysyä lupaa. En ole antanut lupaa tai tehnyt yhteistyötä.

McDonald’sin markkinointipäällikkö Mats Nyströmin mukaan lause on valittu, koska riimi on hauska ja se viittaa ketjun paluuseen paikkakunnalle. Edellisen kerran McDonald’sin ovet olivat auki Kajaanissa yli 20 vuotta sitten. Myös Galle on saanut yhtiöltä kyselynsä perusteluksi ”Mäk is bäkin” olevan hauska riimi.

Nyström korostaa sähköpostiviestissään mahdollisen samankaltaisuuden Mäk Gäliksen teokseen olevan puhdas sattuma.

Gallen mielestä ilmaisu on Suomessa ainutlaatuinen ja omaperäinen.

– Jos kirjoitat Googleen ”Mäk is bäk”, niin ei pitäisi jäädä epäselväksi, mihin se liittyy.

Onko Joonas Galle harkinnut oikeustoimia tai onko hänellä vaatimuksia McDonald’sia kohtaan?

– En ole vielä harkinnut oikeusjuttua. Jos päästään heidän kanssaan keskustelemaan, niin ne ovat meidän välisiä asioita.

Biisin nimi voi olla teos

Tekijänoikeussuoja koskee kirjallisia tai taiteellisia teoksia, jotka ovat niin itsenäisiä ja omaperäisiä, että ne ylittävät teoskynnyksen.

– Teokseksi katsotaan henkisen luomistyön tulos, joka on sen verran omaperäinen, ettei kukaan muu todennäköisesti päätyisi täysin samanlaiseen lopputulokseen, sanoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen juristi Jaakko Mäntynen.

Tekijänoikeus syntyy automaattisesti teoksen luomishetkellä, eikä sitä tarvitse rekisteröidä kuten tavaramerkkejä. Tuomioistuin vahvistaa, saako teos tekijänoikeussuojaa. Ratkaisut tehdään tapauskohtaisesti.

Biisien nimet voivat Mäntysen mukaan olla kirjallisia teoksia. Kirjallisten teosten teoskynnys on alhainen, mutta toisaalta lyhyet ilmaisut eivät yleensä ylitä teoskynnystä.

Tekijänoikeusneuvosto on arvioinut lyhyitä ilmaisuja, kuten esimerkiksi elokuvien lausahduksia, eivätkä monet niistä ole saaneet suojaa.

– Tunnettu esimerkki lyhyen ilmaisun tekijänoikeussuojasta on Eeva Joenpellon kirjan nimi: ”Neito kulkee vetten päällä”. Puolestaan ”Onks Viljoo näkynyt” ei ole saanut tekijänoikeussuojaa.

Viimeksi mainittu on näyttelijä Heikki Kinnusen esittämän hahmon hokema 1980-luvulta.

Mikäli ilmaisu ei saa suojaa, muut voivat vapaasti käyttää sitä tekijänoikeussuojan näkökulmasta. Vielä on kuitenkin mahdollista arvioida, soveltuuko tilanteeseen otsikkosuoja.

Tekijänoikeuslain otsikkosuoja estää sekaannusta, jos uusi teos tai sen tekijän nimi muistuttavat aiemman teoksen tai tekijän nimeä. Tämä suoja ei edellytä, että teoksen nimi ylittää teoskynnyksen, vaan pelkkä sekoittumisvaara riittää.

Jaa.
Exit mobile version