Telegramissa lähetetyt viestit eivät ole oletuksena niin suojattuja kuin usein luullaan.
Viestipalvelu Telegramin perustaja ja toimitusjohtaja Pavel Durov pidätettiin lauantai-iltana Pariisissa. Durovista oli annettu pidätysmääräys, joka perustui Telegram-viestien moderoinnin puutteisiin.
Puutteet ovat mahdollistaneet rikollista toimintaa, kuten huumekauppaa. Ranskalaisten syyttäjien mukaan Telegram ei ole myöskään suostunut yhteistyöhön viranomaisten kanssa rikollisuuden kitkemiseksi.
Telegram on iso huumeiden myyntikanava myös Suomessa.
Sovellus on suosittu myös opiskelijoiden keskuudessa. Monet korkeakoulujen opiskelijajärjestöt käyttävät Telegramia viestinnässään.
Tässä jutussa kerromme, mitä Telegramista, sen riskeistä ja sovelluksen perustajasta tulee tietää.
Onko Telegram turvallinen sovellus?
Telegramin erityispiirteenä on, että yhdessä keskusteluryhmässä voi olla jopa 200 000 käyttäjää, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Antti Louko.
Palvelu tukee myös channel-tyyppisiä yksisuuntaisia foorumeita sekä video- ja äänipuheluita.
Loukon mukaan Telegramia käyttää huomattava joukko suomalaisista, mutta tarkkaa arviota ei ole saatavilla.
Sovellus mielletään usein turvalliseksi käyttäjän näkökulmasta, mutta keskustelut eivät ole oletuksena vahvasti salattuja.
– Jos käyttäjä ei erikseen jokaisen keskustelun kohdalla käy laittamassa salaiset chatit -nimistä toimintoa päälle, Telegram palveluntarjoajana voi lukea käyttäjän viestiliikenteen sisältöä, Louko sanoo.
Niin sanottu päästä päähän -salaus sen sijaan on aina päällä Signal- ja Whatsapp-viestisovelluksissa.
Cyberwatch Finland -yrityksen toimitusjohtaja Aapo Cederberg ei laita Telegramia paremmuusjärjestykseen muiden viestisovellusten kanssa, vaan kehottaa harkintaan tietojen lähettämisessä jokaisen sovelluksen kohdalla.
Cederberg suhtautuu Telegramiin kriittisesti etenkin siksi, että sen perustajat, eli Durov ja hänen veljensä, ovat venäläissyntyisiä.
– Suomalaisena on vaikea ymmärtää, miksi käytetään venäläisen perustamaa sovellusta, kun on muitakin. Emme voi tietää, onko siinä takaportti esimerkiksi Venäjän turvallisuuspalvelulle.
Telegram on Venäjän suosituimpia pikaviestipalveluita, ja se on saanut toimia maassa suhteellisen vapaasti.
Sovellus on myös tärkeä tietolähde Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. Sekä Venäjän että Ukrainan viranomaiset käyttävät sitä tiedotuskanavana.
Myös Suomen edellisen pääministerin Sanna Marinin Kiovan-vierailu ja Hornet-lausunnot nousivat esille Telegram-kanavissa maaliskuussa 2023.
Mitä Durovin pidätys tarkoittaa?
Durov pysyy pidätettynä ainakin keskiviikkoon asti. Venäjä on pidätyksen jälkeen vaatinut pääsyä Durovin luo.
Pidätystä on syytetty poliittiseksi ja Ranskan valtion harjoittamaksi sensuuriksi. Maan presidentti Emmanuel Macron kiisti väitteet maanantaina X:ssä julkaisemassaan kirjoituksessa.
Telegram puolestaan tiedotti sunnuntaina, että sillä ei ole mitään salattavaa. Palvelun näkemyksen mukaan omistajan ei pitäisi olla vastuussa alustan väärinkäytöksistä.
Vielä ei ole tiedossa, millaisia seurauksia pidätyksellä on Duroville tai Telegramille. Cederberg uskoo, että pidätyksellä on tuskin vaikutusta sovelluksen toimintaan.
Pavel Durov ja Suomi-yhteys
Miljardööri Durov, 39, perusti Telegramin veljensä kanssa Lontoossa vuonna 2014. Durovilla on nykyään myös Ranskan kansalaisuus.
Hän lähti Venäjältä samana vuonna, kun hänet savustettiin ulos toisesta aiemmin perustaneestaan yhtiöstä. Hän kieltäytyi noudattamasta Venäjän viranomaisten vaatimusta sulkea opposition ryhmiä perustamassaan yhteisöpalvelu Vkontaktenissa.
Durovilla on tiettävästi ollut kytkös Suomeen. Vuonna 2017 hän edusti Suomea Maailman talousfoorumin (WEF) nuorten johtajien ryhmässä.
WEF:n mukaan Durovin Telegram-yhtiö oli tuolloin rekisteröity Savitaipaleelle. Etelä-Karjalan toimipaikkarekisteristä Durovin yritystä ei kuitenkaan löytynyt.
Durovin Savitaipaleelle merkittyjen Instagram-julkaisujen perusteella hän on viettänyt siellä aikaa.