Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori pitää mahdollisena, että Ukraina jatkaa etenemistään Kurskin suunnalla.
Ukraina onnistui Kurskin operaatiossaan löytämään hyvin heikon kohdan Venäjän rintamassa, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Juha Kukkola.
Ukrainan kokeneet ja hyvin aseistetut joukot tunkeutuivat rintaman läpi kohdassa, jossa Venäjällä oli vain rajavartijoita ja tšetšeenipalkkasotureita, mahdollisesti myös varusmiehiä, kertoo tutkimuslaitos Institute for the Study of War (ISW) omiin lähteisiinsä viitaten. Näiden joukkojen ei ilmeisesti ollut tarkoituskaan osallistua varsinaisiin sotatoimiin.
Venäjän rintaman luhistuminen on nostattanut sosiaalisessa mediassa uumoiluja, joiden mukaan Ukraina olisi ottanut käyttöön aivan uudenlaisia drooneja, jotka kykenisivät lamauttamaan Venäjän elektronisen sodankäynnin.
Kukkola ei sulje tätä pois, mutta asiasta ei ole toistaiseksi tullut mitään tietoa. Jos Ukrainalla olisi tällainen uusi ase käytössään, se pidettäisiin visusti salassa niin pitkään kuin suinkin mahdollista, hän painottaa.
Todennäköisempää on, että heikosti koulutetut venäläisjoukot olivat täysin valmistautumattomia erittäin kokeneiden Ukrainan droonitaistelijoiden iskuun.
– Tässä voi olla, että [asetelma on ollut] kokemattomat vastaan kokeneet, mikä on synnyttänyt vaikutelman, että on tehty jotain uutta, kun kysymys on ollut siitä, että toiset osaa ja toiset ei, Kukkola sanoo.
Venäjän joukoilla ei välttämättä ole edes ollut droonien torjumiseen tarvittavia aseita.
Eteneminen saattaa vielä jatkua
Ukraina aloitti iskunsa Kurskin suunnalla viikko sitten. Kukkolan mukaan Ukrainan joukkojen vauhdikas eteneminen on nyt päättynyt ja ne ovat alkaneet linnoittaa valtaamaansa aluetta.
Ukrainalla on silti edelleen syvällä Venäjän alueella nopeasti liikkuvia tiedusteluosastoja, jotka tekevät sabotaasi-iskuja.
Kukkola pitääkin mahdollisena, että Ukraina jatkaa etenemistään Kurskin alueella. Vielä tänäänkin eteneminen on jatkunut läpimurtokohdan kaakkoispuolella.
Venäjä ei ole vielä kyennyt luomaan yhtenäistä puolustuslinjaa, mikä mahdollistaa Ukrainan partioiden pääsyn Venäjän selustaan.
Venäjä haalii joukkoja muualta
Kukkola pitää selvänä, että Venäjä pyrkii luomaan puolustuslinjan ja sen jälkeen aloittamaan vastahyökkäyksen.
Asiantuntijat ovat hyvin kiinnostuneita siitä, mistä ja minkälaisia joukkoja Venäjä kykenee tuomaan paikalle. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että joukot ovat melko sekalaisia.
Kurskin läpimurtoa rajaamaan on tuotu esimerkiksi kansalliskaartin sotilaita, varusmiehiä ja palkkasotilaita. Samaan aikaan joukkoja on tiettävästi irrotettu myös Donetskin ja Harkovan rintamilta.
ISW kertoo ukrainalaiseen sotilastarkkailijaan viitaten, että Venäjä on siirtänyt Kurskin alueelle 10–11 pataljoonaa. Venäläispataljoona koostuu yleensä noin 400 miehestä, mutta ISW:n mukaan pataljoonat ovat olleet hyvin vajaalukuisia.
Venäjä on viime kuukausina edennyt jatkuvasti Donetskissa. Kukkolan mukaan Ukrainan hyökkäyksen yksi motiivi onkin ollut pakottaa Venäjä vetämään joukkoja Donetskin rintamalta ja siten helpottaa Ukrainan painetta siellä.
Vahvistamattomien tietojen mukaan Venäjä on siirtänyt Kurskiin niin rintamalla kuin reservissäkin olleita joukkoja. Toistaiseksi Venäjä on kyennyt jatkamaan hyökkäystoimintaansa Donetskissa. Reservien siirto Kurskiin kuitenkin väistämättä tulee haittaamaan Venäjän hyökkäystä Donetskissa, jos rintamalle ei ole lähettää reservistä tuoretta voimaa.
Lähteet: Reuters, AFP