Hem Sport Återbud till VM från guldhjältar – Tre Kronor hoppas på NHL-stjärnor

Återbud till VM från guldhjältar – Tre Kronor hoppas på NHL-stjärnor

förbi admin
0 kommentar

Det blev 3–1 för Tre Kronor mot Österrike när VM i Finland drog igång på lördagen.

– Jättenöjd med seger. Det är en bra start att få de här tre poängen och gå vidare sedan. Det var åtta debutanter och de fick göra sin första match och vinna. Det betyder mycket för framtiden och att vi börjar spela ihop oss i matchsituationer, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Tre Kronor hoppas på förstärkningar från NHL där spelare som backen Jonas Brodin, centern Joel Eriksson-Ek och Washingtontrion Nicklas Bäckström, Marcus Johansson och Johan Larsson har slagits ut ur Stanley Cup-slutspelet.

LÄS MEREk: Bättre svensk VM-start än förra året – men blir det nån NHL-hjälp?

– Vi kan inte hålla på och spela på nio forwards alldeles för länge. Vi får se vad vi bestämmer oss för här ikväll, säger Garpenlöv inför söndagens match mot Tjeckien.

Tre Kronor har fått nej från Färjestads guldhjältar Jacob de la Rose och Linus Johansson.

– Johansson fick en armbågstackling som tog illa och de la Rose har spelat med nån typ av skada, säger Garpenlöv.

OS-forwarden Gustav Rydahl ska vara VM-aktuell och kanske nån mer från finallagen.

– Vi för en dialog där.

Men Linus Omark kommer inte till VM. Det har han meddelat. Han fick frågan av Tre Kronor-ledningen.

Hur ser ni på Pontus Andreasson?

– Honom har vi inte ställt frågan till än, säger Garpenlöv.

Minnesotas Brodin och Eriksson-Ek har haft en dag på sig att pusta ut efter Stanley Cup-uttåget.

– Vi ska ha kontakt och försöka prata med dem, säger Garpenlöv.

Vilken kontakt har du haft med Nicklas Bäckström under säsongen?

– Jag hade jättebra kontakt med honom inför OS. Sedan vet vi att han inte är 20 längre, men vi kommer att ställa frågan till dem vi är intresserade av så får de ge oss besked.

Och hur är läget för Marcus Johansson och Johan Larsson?

– Larsson och Johansson har utgåendet kontrakt, sedan får vi se om vi ställer frågan och vad vi får för svar.

Är det fyra försäkringar att lösa?

– De som skriver de stora kontrakten är dyra. Sedan är det en skadefråga också. Om spelarna kommer hit och blir skadade så kanske de kan få ut ett år, men kanske inte ett helt kontrakt och vill då inte chansa om man säger så.

Fortfarande finns Calgary och New York Rangers kvar i NHL:s slutspel och där finns drömförstärkningar till ett VM-lag, som Jacob Markström, Elias Lindholm, Mikael Backlund, Calle Järnkrok och Mika Zibanejad.

– Vi har ”oturen” att i stort sett varenda match i NHL går till game seven. Vi försöker sondera så mycket som det bara går. Vi har ett lag (Washington) som spelade klart i natt sedan måste vi ta kontakt med de spelarna och se vad de vill göra. Det är inte så lätt som man kan tro ibland med det här pusslet. Vi har bara 25 spelare som vi kan anmäla så man vill inte anmäla någon som man ångrar sedan. Samtidigt måste du vinna matcherna på vägen. Vi har en del att fundera på.

Tre Kronor har forwards som Oskar Lang, Nils Åman, Elmer Söderblom och Linus Karlsson på plats i Tammerfors och de kan gå in i laget imorgon vid behov.

– De kan vara aktuella imorgon, absolut. De är här av en anledning. De har gjort det bra hittills. Det är lite där vi måste ta besluten. Hur många av dem, om vi tar in nån, ska vi ta in? Vilka besked får vi?

Är det ett alternativ att spela med bara 15 utespelare även mot Tjeckien?

– Alternativ är det ju, men helst inte med tanke på att vi möter ett så pass bra lag. Varje vinst är viktig. Vi måste ge oss själva en chans. Vi får se. Vi har en tuff start med fyra matcher på fem dar. Jag såg att killarna inte är riktigt vana att spela på tre kedjor heller. Vi får känna på det här lite grann och se hur killarna reagerade på den här matchen så får vi se vilka tänkbara spelare som vi kan plocka in, säger Johan Garpenlöv.

Du kanske också gillar