”Mikäli hanke ei etene, on valitettavaa, että epärealististen markkina-odotusten siivittäminä tuhotaan luontoarvoja”, sanoo alueen kesäasukas Kai Blauberg.
Luonnonystävien keskuudessa on herännyt huoli siitä, menettivätkö alueellisesti uhanalaiset kuukkelit elinaluettaan turhaan, jos Parikkalan Valkiasuolle suunniteltua aurinkovoimalaa ei tulekaan.
Viime vuonna energiayhtiö Winda Energy hakkautti alueelta metsää aurinkovoimalan tieltä, mutta rakentaminen ei ole lähtenyt käyntiin.
Winda Energy on suunnitellut aurinkovoimalaa 43 hehtaarin kokoiselle alueelle, joka on aiemmin ollut lähes täysin metsätalouskäytössä.
Rakennustyöt oli alun perin tarkoitus aloittaa jo viime vuonna. Aurinkovoimalan piti suunnitelman mukaan olla toiminnassa ensi vuonna.
Hanke ei kuitenkaan ole edennyt.
Winda Energyn toimitusjohtaja Tuomas Hoolin mukaan rahoitusta ei ole vielä saatu kokoon. Myöskään toimijaa, joka aurinkovoimalaa tulevaisuudessa pyörittäisi, ei ole löytynyt.
Winda Energyn mukaan aurinkovoimala on kuitenkin edelleen tarkoitus toteuttaa.
– Odottelemme, että hanke saataisiin jossain vaiheessa käyntiin. Tässä vaiheessa en pysty sanomaan, milloin se tapahtuu, projektipäällikkö Tatu Penttinen sanoo.
Eteläisin kuukkelialue
Parikkalan ja Savonlinnan rajamailla sijaitsee Suomen eteläisin kuukkelialue. Kuukkeli on lintu, joka on luokiteltu uhanalaiseksi Etelä-Suomesta Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin ulottuvalla vyöhykkeellä.
Kuukkelin elinympäristöt ovat vähentyneet metsätalouden myötä.
Palkitun luontokuvaaja Hannu Siitosen mukaan myös hakattu Valkiasuon alue kuului kuukkeleiden elinympäristöön.
Kuukkeli välttää avoimia alueita, joten Siitosen mukaan ne eivät enää Valkiasuon alueelle mene.
– Kuukkeli kiertää vesistöt, pellot ja metsäaukot. Kuukkeli häviää samantien sellaisilta alueilta, joissa on paljon aukkoja, Siitonen sanoo.
Yhtiö luopui toisesta Parikkalan hankkeesta
Projektipäällikkö Tatu Penttisen mukaan aurinkovoimahanke on viivästynyt tämän hetkisen markkinatilanteen takia.
– Esimerkiksi sähkön hintaennusteet ovat yksi merkittävä tekijä, joka siihen on vaikuttanut.
Winda Energyllä on suunnitteilla 14 aurinkovoimalaa eri puolille Suomea. Yhtiön verkkosivujen mukaan kaikki hankkeet ovat kehitysvaiheessa.
– Haluamme luottaa siihen, että saisimme käyntiin jotain hankkeitamme tänä vuonna, mutta en osaa sanoa, onko se juuri tämä Parikkalan hanke, Tatu Penttinen sanoo.
Luontoarvojen selvittämisessä ei ole onnistuttu, sanoo luonnonystävä
Kai Blauberg on seurannut alueen luontoa 1960-luvulta lähtien. Hän asuu kesäisin Särkilahdella Savonlinnan ja Parikkalan rajan tuntumassa.
– Mikäli hanke ei etene, on valitettavaa, että epärealististen markkina-odotusten siivittäminä tuhotaan luontoarvoja, Blauberg sanoo.
Blauberg pitää aurinkovoimaa itsessään positiivisena asiana, mutta hänen mielestään Valkiasuolla edettiin liian nopeasti.
– Hakattiin ensin ja vajavaisten tietojen perusteella. On kyllä yritetty selvittää, onko alueella luontoarvoja, mutta siinä ei ole onnistuttu. Tässä nakerrettiin kuukkelin elinpiiriä.
Winda Energy kertoi viime vuonna saaneensa aurinkovoimalan suunnitteluvaiheessa toisenlaisia tietoja kuukkelin esiintymisestä. Yhtiön tietojen mukaan lähimmät havainnot linnusta oli tehty noin 1,5 kilometrin päässä aurinkovoimala-alueesta.
Projektipäällikkö Tatu Penttinen ei kommentoi ajatuksiaan siitä, onko metsä hakattu turhaan, jos aurinkovoimahanke jääkin toteutumatta.
– Kyllä me siihen luotamme, että aurinkovoimala sinne tulee.
Winda Energy on vuonna 2011 perustettu yhtiö, joka keskittyi aluksi tuulivoimaan. Myöhemmin yhtiö on laajentanut toimintaansa aurinkovoimaan.
Yhtiö suunnitteli vielä viime vuonna aurinkovoimalaa myös Parikkalan Tetrilammelle, mutta luopui aikeista. Tatu Penttisen mukaan kannattavuustaso ei ollut riittävä.