Hem Sport Avslöjar: Succévärvningen stannar i FBK – så vill Wallin bygga sitt nya team

Avslöjar: Succévärvningen stannar i FBK – så vill Wallin bygga sitt nya team

förbi admin
0 kommentar

Erik Wilderoth och Rickard Wallin kommer att jobba ännu tajtare kommande år, hockeyanalytikern har förlängt med två år och kommer nu jobba heltid.

Foto: Tommy Andersson

En mästare som återvänder, en nyckelperson i ny roll och en hyllad scout som är aktuell.

För VF-sporten avslöjar Rickard Wallin hur han vill bygga Färjestads nya organisation runt sig – där hyllade Erik Wilderoth är klar för två nya år, i en utökad roll.

– Det känns som vi bara skrapat lite på ytan sett till det vi vill göra, nästa säsong blir på riktigt, säger hockeyanalytikern.

Det var i november som Rickard Wallin klev in som sportslig direktör, med bara styrelsen över sig i beslutskedjan och med fullt mandat att bygga om Färjestads sportorganisation.

Han började med att plocka in hockeyanalytikern Erik Wilderoth, en ny huvudtränare i Tomas Mitell och han har fortsatt med att – tillsammans med junioransvarige Fredrik Jonsson – plocka in Niklas Fogström som J20-tränare och Marius Holtet i samma roll på J18.

Samtidigt har sökandet efter en sportchef, som skulle jobba under Wallin, pågått – och enligt uppgifter till VF-sporten har flera kandidater intervjuats, kandidater utifrån som skulle kunna komma in med öppna ögon och utan kopplingar till allt och alla.

– Jag tycker att vi är på väg någonstans och hoppas vi ska hitta en lösning inom kort som vi ska kunna presentera, säger Rickard Wallin.

Blickar mot scout

Men att det blir en sportchef, det är inte längre säkert.

– Jag vill hitta en komplettering med de grejer jag inte är bra på. Och det primära behovet jag tycker att vi har är scoutingverksamheten. Att ta ett helhetsgrepp över den. Att hitta rätt person som kan hjälpa oss med den biten är det vi främst tittar på nu.

Wallin pratar om ett team som ska jobba tätt tillsammans.

– Erik, som har hand om den statistiska biten, ger en grund till vilka stenar vi ska börja vända på, både spel- och scoutingmässigt. Men sen behöver man ut och titta, ut och synas. Vi är inte framme helt än, och jag har ingen panik. Den som kommer in blir ju mer för nästa år, just nu finns det inte så mycket att scouta.

Värvar från DIF?

Ett aktuellt namn enligt uppgifter till VF-sporten är Patrik Hansen, scouten som hyllats för sin förmåga att hitta guldkorn i allsvenskan till Djurgården men som fick lämna efter degraderingen till Hockeyallsvenskan.

– Jag känner till Patrik. Ett bra namn, medger Wallin.

Hansen skulle i så fall ta plats i ett team där Rickard Wallin finns, och även Erik Wilderoth är klar för en fortsättning.

För det avtal säsongen ut han skrev på har nu förlängts.

– Han kommer fortsätta hos oss för två år till, avslöjar Wallin:

– Det vi pratat om är två år framöver. Det är jag jätteglad för, jag vill ha honom hos oss, tycker han har en superviktig roll som han gjort det oerhört bra i. Som sagt: Han visar vilka stenar vi ska vrida och vända på.

“Det känns jättebra”

Att fortsätta var något som lockade även Erik Wilderoth.

– Det känns såklart jättebra. Vi har kört på halvtid den här säsongen, och det har funnits att göra kan jag säga, skrattar han och fortsätter:

– Vi målade upp väldiga visioner. Eller jag gjorde det i november när jag klev på, allt jag skulle hinna med att göra den här säsongen. Men det är så jäkla många matcher i den här sporten, vi har fått ha blicken väldigt nära fötterna. Nu får vi en annan möjlighet nästa säsong – när jag går upp på heltid.

– Kunna göra det på riktigt… Det känns sjukt att säga så när vi nu vunnit guld. Men nu får vi möjlighet att jobba lite mer i lugn och ro.

Det fanns inga tveksamheter från din sida att fortsätta?

– Jag har ju ett eget företag som gått väldigt bra i en lönsam bransch. Och jag klagar inte på lönen jag får i Färjestad, men det är inte på samma nivå. Så en del i beslutet handlar om möjligheten att verkligen få göra det här jobbet. Jag tror vi är tio stycken i hela Europa som har tjänsten, hade jag inte hoppat på det här i två år nu hade jag ångrat att jag inte tagit chansen.

Att han dessutom vet vilka han ska jobba mot även fortsättningsvis lockade även det.

– Tomas, Pelle, “Totto” och “Masken” har alla kontrakt. En ledarstab som jobbat med det tidigare, jag kom inte in med något helt nytt men med ett annat djup kring det. Men förståelsen är stor, prata siffror med tränarstaben är inga konstigheter. Frågorna handlar snarare om hur vi ska maximera kunskapen vi har. En väldigt kul miljö att vara och verka i.

Nyckelperson i ny roll

Kvar i den miljön, men i en ny roll, blir även materialansvarige Joakim Andersson som får en ny roll.

– Han kommer vara kvar som materialare på deltid, men på deltid blir han en resurs under mig där han kommer få mer ansvar i och runt föreningen. Få helheten kring det praktiska i föreningen att fungera, att samarbetet mellan herr, dam och junior ska fungera bättre.

– Saker som tar mycket tid. Vi vill att det ska vara proffsigt i alla led, materialarna är superviktiga i och runt laget. Att ha bra människor där, med mycket energi, är viktigt.

Joakim Andersson får en ny roll med utökat ansvar i Färjestad.

Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Anderssons roll inte helt olik den Clas Eriksson hade i flera år, och som han fick mycket ros för.

– Absolut. Och “Jocke” är ovärderlig för oss som förening med allt han står för, både i kontakten med människor och hans förmåga att lösa de praktiska bitarna. Jag tycker det här känns som en jättebra lösning för alla parter.

Värvar från Bik

Materialteamet förstärks i stället med ett välbekant namn, det i form av Fredrik Sundin, svensk mästare med Färjestad 2002, som sen hade en lång karriär i Norge men som sedan 2014 varit materialförvaltare i Bik Karlskoga.

– “Sudden” va här som spelare och har gjort det bra i Bik under en längre tid. Men han bor här i Karlstad, och sökte jobb. Då hittade vi den här lösningen. Vilket känns väldigt bra.

Tidigare FBK-forwarden Fredrik Sundin, tidigare materialansvarig Bik Karlskoga, är klar för Färjestad.

Foto: Roger Gleisner

Tar Rickard Wallin ett kliv tillbaka och tittar på det arbete han hittills gjort, ser han ett Färjestad som tagit kliv.

– Jag är ganska trött på snack om eror, nystarter och att de ska vara kopplade till en viss person för det blir så lätt kritik mot det som varit, och så ser jag det inte. Men det jag är glad över är att vi i föreningen känner att vi är på väg åt ett håll jag känner mig bekväm med, utifrån min position.

– Att vi fått in ett sätt att jobba, runt laget, i och med Tomas intåg som jag hoppas blir vägvinnande över tid. Inte bara i det här korta perspektivet. Det finns tusen olika sätt att driva och coacha ett hockeylag – men man får välja det man tror på för att ge sig själv chansen att vinna så många gånger som möjligt.

– Jag gillar verkligen det samarbete jag och Tomas haft sen han kom in. Det samarbete laget haft. För det är inga enmansshower, det handlar om tydlighet där alla gör sin roll så bra som möjligt. Att man gör det tillsammans.

Tränarstaben ni har nu är den ni kommer ha även nästa säsong?

– Alla har kontrakt och de har gjort det jättebra sen de började jobba ihop. Från att inte ha känt varandra tycker jag de via en rivstart växt samman väldigt bra. Jag kan inte se något annat framför mig.

Större damsatsning

I utvecklingen av FBK som klubb ingår även damsatsningen, där värvningen av värmländska OS-forwarden Emma Murén är ett tydligt tecken på satsningen som nu görs.

– En signal på att både hon och vi vill göra en rejäl satsning på att gå upp i SDHL. Man kan inte förvänta sig att gå upp i SDHL utan att ha en likvärdig trupp som lagen där, när kvalet spelas på våren. Man kan inte förvänta sig att spelarna ska överträffa sig själva, säger Wallin och fortsätter:

– Så att Emma kommer hem är oerhört viktigt. Jag tycker de gjorde det bra med förutsättningarna de hade i år. De gjorde en rejäl attack. Men vi kan även konstatera att de inte riktigt hade bredden för att utmana på riktigt. Men det var lite närmre, det känns bra.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar