Hem Världen Balkongvanan blev terrorledarens död | GP

Balkongvanan blev terrorledarens död | GP

förbi admin
0 kommentar

Den över 20 år långa jakten på Ayman al-Zawahiri, en av hjärnorna bakom 11-septemberattackerna, avslutades i söndags morse i ett välbärgat kvarter i hjärtat av Afghanistans huvudstad.

Två explosioner hördes runt kvart över sex, och rök kunde därefter ses stiga över Sherpur, berättar journalister och Kabulbor.

Förvirringen var länge stor över vad som egentligen hänt; talibanerna hävdade initialt att en raketattack träffat ett obebott hus och att ingen person skadats.

Men på tisdagsmorgonen kom så nyheten att USA dödat den 71-årige al-Zawahiri i en drönarattack. Två så kallade Hellfire-robotar sades ha använts i en väl avvägd attack mot en balkong till det hus där al-Zawahiri kunnat bo och verka sedan talibanerna grep makten i Afghanistan. President Joe Biden var i ett tal noga med att understryka att ingen annan – inte heller terrorledarens familj, som befann sig inomhus – skadades.

Noggrann planering

En kontrast till många tidigare så kallade precisionsangrepp världen över där civila ofta fallit offer. För ett år sedan dödades till exempel tio oskyldiga människor, däribland sju barn och en hjälparbetare, i en amerikansk drönarattack som Pentagon först sagt dödat en person som planerade en terrorattack mot Kabuls flygplats.

Angreppet mot al-Zawahiri planerades i flera månader. Amerikanska företrädare uppger att man bland annat byggde en modell av huset med balkongen i Sherpur som visades för Biden, och att ingenjörer kallades in för att analysera vilka skador som kunde tänkas uppstå på byggnaden vid en attack. Genom underrättelsearbete ska man dessutom ha lyckats kartlägga al-Qaidaledarens “levnadsmönster” – och därigenom upptäckt att han gärna gick ut på balkongen efter morgonbönen.

På en bild av det som antas vara det aktuella huset, tagna av BBC:s korrespondent (inte bilden ovan), ser byggnaden ut att vara relativt intakt.

Ny robotvariant

Många som ser bilden frågar sig hur två dödliga robotar kunnat orsaka så lite materiell skada. Svaret kan ligga i den typ av Hellfire-robot som använts.

Vissa experter spekulerar i att det kan röra sig om varianten R9X som dödar utan att detonera. I stället för att explodera, och därmed skapa större förödelse runt omkring nedslagsplatsen, skadar roboten helt enkelt genom att träffa målet med all sin tyngd och fart. Dessutom fäller R9X ut sex långa knivblad precis innan nedslag för att öka sin dödlighet.

Enligt amerikanska medier användes robotvarianten första gången 2017 då en annan högt uppsatt al-Qaidaledare, Abu Khayr al-Masri, dödades i Syrien. Bilder på den bil han färdades i visar hur taket skurits upp som av en stor klinga. Inga tecken fanns på att någon explosion ägt rum.

Du kanske också gillar