Hem Sport Barcelona spenderar miljarder trots skulder – väcker avsky

Barcelona spenderar miljarder trots skulder – väcker avsky

förbi admin
0 kommentar

Mycket har den här sommaren handlat om Barcelona. Storklubben har hämtat in några av fotbollsvärldens just nu mest eftertraktade spelare som Robert Lewandowski från Bayern München och Raphinha från Leeds.

På torsdagen uppgavs klubben dessutom vara överens med Bernardo Silva i Manchester City om en övergång – och samtidigt förbereda ett jättebud på Liverpools Trent Alexander-Arnold, enligt brittiska medier.

Men det finns ett stort problem. 

Ingen av de nya spelarna kan registreras på grund av La Ligas finansregler. Barcelona måste först minska den årliga lönebudgeten med 144 miljoner euro. Utbetalningar till egna spelare har därför dröjt och flera spelare i truppen har blivit ombedda att bryta sina kontrakt.

Barcelonas enorma förlust: ”Astronomisk summa”

I ett stort reportage i New York Times framkommer nu nya siffror som visar hur allvarlig den ekonomiska situationen är för Barcelona.

Förra året gjorde klubben en förlust på över 5 miljarder kronor.

”En astronomisk summa som högst troligt är den största årliga förlusten som noterats av något lag i idrottshistorien”, skriver tidningen.

Klubbens tidigare räddning är ett lån på 6 miljarder kronor av investmentbanken Goldman Sachs.

Under sommaren har Barcelona samtidigt spenderat totalt minst 1,5 miljarder kronor på nyförvärv. Summan är bland de högsta av alla europeiska klubbar – och mer än dubbelt så hög som det Real Madrid har spenderat.

Hårda kritiken: ”Det är så äckligt”

Uppgifterna om Barcelonas fortsatta värvningar och miljonspenderande, trots skulderna, sticker i ögonen hos många i fotbollsvärlden.

Fotbollsjournalisten Tom Bogert skriver på Twitter:

”Rapporteringen som kommit kring Barcelona hela sommaren är så, så äckligt”.

”Barca vill ha pengar tillbaka medan de spenderar 50 miljoner euro på Lewandowski och förhandlar om avtal (olagligt) för spelare i andra klubbar?”.

Även journalisten Grant Wahl, tidigare krönikör på Sports Illustrated, är kritisk.

”Jag har alltid haft sympati för FC Barcelona, men det klubben har gjort den här sommaren genom att försöka tvinga spelare gå ner i lön medan man spenderar enorma summor på nya spelare är extremt smaklöst”.

Barcelonas ordförande Joan Laporta säger till New York Times att han inte är någon spelar med Barcelonas ekonomi och framtid.

– Jag tar kalkylerade risker.

https://twitter.com/tombogert/status/1554946871013113856https://twitter.com/GrantWahl/status/1554951524052254725

TV: Se när Erling Haaland presenteras för Man City-fansen

Norrmannen blir skrämd av konfettikanonen

Du kanske också gillar