Pakkasvaraston kaltaisessa kesätyöpaikassa perehdytys on erityisen tärkeää. Palkan päälle saa 20 prosentin lisän.
Varaston käytävällä kiitävän keräilykoneen kuskista näkyvät vain silmät. Hän on vetänyt kasvojensa suojaksi villaisen tuubihuivin. Lämpötila on -21 astetta.
Belinda Selosen, 26, pipoa peittää ohut valkoinen huurre. Hän lastaa jäätelöä keräilykoneen kyytiin Keskon pakkasvarastolla Vantaalla.
– Jalassa on kahdet sukat: ohuemmat merinovillasukat ja niiden päällä villasukat. Ei ole varpaita palellut.
Erilaisia jäätelöitä on pitkän käytävän molemmilla puolilla hallin kattoon asti. Pakkasvaraston tuotantopäällikkö Lasse Kokkonen kertoo, että hellepäivinä jopa puolet varastolta lähtevistä tuotteista voi olla jäätelöä.
Logistiikkatyöntekijä Selonen on ensimmäistä kertaa kesätöissä pakkasvarastolla.
– Tykkään muutenkin talvesta tosi paljon.
Hän yllättyi, miten hiki työssä voi tulla, vaikka pakkasta on parikymmentä astetta. Selonen käyttää merinovillapaitaa, koska se siirtää kosteutta hyvin pois.
Pakkasvaraston työntekijät saavat palkan päälle 20 prosentin lisän, koska he työskentelevät kylmässä.
Harva jättää työt kesken kylmän takia
Pakkasvaraston kaltaisessa kesätyöpaikassa perehdytys on erityisen tärkeää.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Jukka Kurki kertoo, että kokemuksen puutteen takia nuorilta työntekijöiltä saattaa unohtua työvarusteiden käyttö.
– Joku saattaa ottaa hanskan pois kädestä ja räplätä metallia, ja sitten kädessä onkin paleltumavamma.
Keskon pakkasvarastolla työntekijät saavat pipon, kaulurin, toppatakin, hanskat, toppahousut, turvasaappaat ja villasukat.
Kesätyöntekijät saavat myös kuuden päivän pituisen perehdytyksen, jonka aikana opetellaan muun muassa varaston liikennesäännöt. Belinda Selonen kertoo, että keräilykoneen kiihtyvyys yllätti.
– Ajaessa pitää olla malttia, ettei mene seiniä päin. Toisena päivänä homma alkoi jo sujua.
Keskon pakkasvaraston tuotantopäällikkö Lasse Kokkonen kertoo, että perehdytyksen viimeisenä päivänä käydään läpi tarkistuslista, jotta kaikki tarvittavat asiat on varmasti perehdytetty.
Kaikilla työpaikoilla näin ei kuitenkaan ole. Aluehallintovirastojen viime kesänä tekemissä työsuojelutarkastuksissa selvisi, että työnantajat eivät aina perehdyttäneet kesätyöntekijöitä turvallisiin työtapoihin.
Työsuojelutarkastaja Kurjen mukaan perehdytysmateriaalin pitää olla myös kirjallisena, jotta kesätyöntekijä voi myöhemmin palata siihen.
– Suullisesti kerrottu tahtoo unohtua hyvin nopeasti, ja asiat menevät sekaisin.
Työturvallisuuslaissa ei ole määritelty esimerkiksi sitä, miten kauan pakkasessa saa työskennellä. Kurjen mukaan lainsäätäjä on lähtenyt siitä ajatuksesta, että kylmässä lisätään vaatetusta.
Tuotantopäällikkö Kokkosen mukaan lähes kaikki sopeutuvat työskentelemään pakkasvarastolla.
– Varusteet ovat nykyisellään niin hyvät, että hyvin pieni osa perehdytykseen tulijoista jättää työt kesken kylmän takia.