Hem Världen Bilderna visar Rysslands förluster vid floden

Bilderna visar Rysslands förluster vid floden

förbi admin
0 kommentar

Ryssland försöker nu ta full kontroll över de östra delarna av Ukraina – vilket innebär att de behöver korsa flera vattendrag. 

När de försökte ta sig över floden Donets stötte de på patrull i form av ukrainska styrkor. Enligt The Times slog de ukrainska styrkorna ut omkring 50 ryska militärfordon – och omkring 1 000 soldater dödades. 

Satellitbilder visar förlusterna. Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror att anfallet gick snett delvis till följd av ”dålig planering” på ryska sidan. 

– Här har de klumpat ihop sig vid bron och Ukraina har helt enkelt kunnat skjuta ner dem med artilleri så att 50-75 fordon slagits ut, säger Käihkö. 

– Det här är ett stort, stort nederlag för Ryssland. 

https://twitter.com/Blue_Sauron/status/1524742847664173057?s=20&t=cDR6jzwCT8C2ERDwz3gBZg

Avancerar norrifrån 

Enligt Käihkö uppskattar man att det finns 100 ryska bataljonsstridsgrupper i Ukraina. Det innebär att åtminstone en av dem nu är utslagen. 

– Det här är ett bevis på hur hårda striderna är i det här i området och hur stora förluster vi kan vänta oss i framtiden. Nu råkar det vara ryska förluster allmänt fokuserar vi mer på Ryssland än i Ukraina. Ukraina lider också sannolikt av starka förluster. 

Men Ryssland kommer trots förlusten fortsätta sin offensiv norrifrån för att kunna omringa ukrainska styrkor. Att framskrida österifrån är svårare, enligt honom. 

– På den östra sidan finns de gamla gränserna för de så kallade folkrepublikerna. Fortifikationer, minfält, som gör det svårt för Ryssland att göra framsteg. 

Problemet: Mobilisering

Ryssland har ett stort problem i att ersätta sina förluster i Ukraina. Landet har inte officiellt deklarerat krig utan bara kallat invasionen en ”special militäroperation”.

– Den politiska ledningen har uppenbarligen valt att inte störa samhället så mycket utan försökt att rekrytera genom att erbjuda pengar. Man har haft möjlighet att säga nej, säger Käihkö och fortsätter:

– Kontraktssoldater kan också säga nej eftersom det inte är krig. 

Men samtidigt påminner Käihkö om att Ryssland hittills inte har behövt deklarera krig för att fortsätta anfallet. 

– Ryssland kanske inte behöver allmän mobilisering. Hittills har de lyckats utan att deklarera krig. Zelenskyj under ”Segerdagen”: ”Kommer att vinna”

Du kanske också gillar