Lukuisat yksityiset sote-ammattilaiset ovat olleet hätää kärsimässä uuden sote-valvontalain vuoksi. Edunvalvoja vaatii lakiin pikaista muutosta.
Kuopiolainen Siiri Valkonen päätti koronapandemian aikana opiskella itselleen uuden ammatin, koska työtilanne liikunta-alalla näytti hyvin epävarmalta.
Hän valmistui kesäkuussa fysioterapeutiksi, mutta koronan sijaan töiden esteenä oli tällä kertaa byrokratia.
– Olin kuullut Soteri-rekisterin ruuhkista, mutta ajattelin, että kyllä ne siihen mennessä on selätetty, kun minun on haettava fysioterapeutin lupaa, Valkonen kertoo.
Valkonen ihmettelee myös Soteri-rekisteriin kirjautumisen hintoja, jotka ovat yksinyrittäjille huomattavasti aiempaa kalliimmat. Uutena fysioterapeuttina hän joutuu maksamaan runsaat tuhat euroa.
– Aikaisemmin se maksoi 80 euroa. Se on järkyttävän suuri nousu.
Valkonen päätti, ettei ruuhkien ja korkean hinnan vuoksi edes yritä rekisteröityä Soteriin. Hän jatkaa liikunnanohjaajan töitään ja odottaa, että sosiaali- ja terveysministeriö ratkaisee tilanteen.
Kulut juoksevat, palkka ei
Palveluntuottajarekisteri Soteri otettiin käyttöön, kun uusi sote-valvontalaki astui voimaan vuoden alussa.
Ennen lainmuutosta yrityksen rekisteröineet yksityiset palveluntuottajat siirrettiin uuteen rekisteriin automaattisesta. Uusien yrittäjien tai esimerkiksi toiseen toimitilaan muuttaneiden yrittäjien on pitänyt tehdä rekisteriin uusi hakemus.
Muutos on ollut yksinyrittäjille iso. Aiemmin he ovat voineet tehdä töitä odottaessaan hakemuksensa käsittelyä. Nyt he eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin hakemus on hyväksytty.
Hakemuksen käsittely kestää tällä hetkellä kuukausia. Sote-alan yrityksiä ja järjestöjä edustavan Hyvinvointiala Hali ry:n toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma pitää tilannetta täysin kohtuuttomana.
– Sote-ammattilaiset ovat voineet joutua vuokraamaan toimitilat etukäteen, eivätkä voi kattaa kuluja työllään. Heillä voi olla myös esimerkiksi asunto tai muuta henkilökohtaista omaisuutta lainan takeena eikä tuloja tule mistään.
Valviran ylijohtaja pahoittelee tilannetta
Soteri-rekisteri otettiin käyttöön nopealla aikataululla, eikä sen täyttämiseen ollut kunnollisia ohjeita. Siksi Valvira ja aluehallintovirastot joutuivat pyytämään useilta hakijoilta lisäselvityksiä.
Toukokuussa hakemuksia oli käsittelyssä tai odottamassa käsittelyä yli 3 800. Eniten hakemuksia on Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella.
Kesällä sosiaali- ja terveysministeriö käski kaikki avit auttamaan Etelä-Suomen hakemusten käsittelyssä. Valvirassa ja aveissa on lisätty resursseja jonojen purkuun ja sähköistä asiointia sekä ohjeistusta on parannettu.
Silti päätöstä odottaa edelleen noin 3 500 hakemusta. Käsittelyaika on keskimäärin 2,5–4 kuukautta, Etelä-Suomessa jopa yli puoli vuotta.
Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonin mukaan viranomaiset pyrkivät siihen, että rekisteröintipäätös tehtäisiin noin kahdessa kuukaudessa. Lupauksia hän ei voi antaa, koska syksy saattaa lisätä hakemusten määrää.
Henriksson sanoo ymmärtävänsä yksinyrittäjien tukalan tilanteen ja pahoittelee tilannetta.
– Tiedän, että pahoittelut eivät yksinään tietenkään auta. Teemme muiden tehtäviemme keskellä parhaamme tilanteen korjaamiseksi kaikilla niillä keinoilla, jotka meillä on käytössä.
Ministeriö valmis nopeaan lakimuutokseen
Kuopiolaisen Siiri Valkosen mielestä kaksikin kuukautta odottelua on liian pitkä aika yrittäjälle.
– Esimerkiksi fysioterapeuteille ei ole tarjolla julkisella avoimia työpaikkoja, joita voisi mennä tekemään, kun odottaa päätöstä.
Hyvinvointiala Hali vaatii sote-valvontalakiin muutosta, jonka mukaan palveluntuottaja voisi aloittaa toimintansa esimerkiksi kahden viikon kuluttua hakemuksen jättämisestä, ellei valvontaviranomainen ole pyytänyt lisäselvityksiä.
– Tarvitsemme jokaisen sote-ammattilaisen töihin tekemään töitä potilaiden ja asiakkaiden kanssa. Muutos on ehdottomasti tehtävä niin nopeasti kuin mahdollista, Halin toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma.
Sosiaali- ja terveysministeriössä seurataan hakemustilanteen kehittymistä syys-lokakuuhun asti, ennen kuin mahdollinen lakimuutos laitetaan vireille.
– Jos tilanne ei korjaannu, voidaan tehdä hyvinkin nopeita lainsäädäntömuutoksia. Tämänhetkisiä käsittelyaikoja emme voi yksinkertaisesti sallia, sanoo yksikönjohtaja Jaska Siikavirta sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Lakimuutosesitys voisi siinä tapauksessa tulla eduskunnan käsittelyyn ensi vuoden alkupuolella.