Brittiyhtye nauttii mainetta hyvänä stadionluokan live-esiintyjänä. Kriitikoiden mukaan bändin musiikki on sen sijaan kädenlämpöistä.
Maailman suosituimpiin yhtyeisiin kuuluva Coldplay aloittaa lauantaina neljän konsertin sarjan Helsingin Olympiastadionilla. Brittiyhtye esiintyy stadionilla lauantaina ja sunnuntaina sekä tiistaina ja keskiviikkona.
Coldplayn Suomen-vierailusta tulee kaikkien aikojen suurin konserttitapahtuma Suomessa. Bändin näkee Olympiastadionilla jopa 170 000 katsojaa.
Bändi nauttii ennennäkemätöntä livesuosiota ympäri maailmaa. The Music of the Spheres -maailmankiertue alkoi jo vuonna 2022, ja konsertit ovat olleet poikkeuksetta loppuunmyytyjä.
Miljoonat ihmiset ovat halunneet päästä näkemään yhtyeen, jonka stadionshow’t ovat visuaalisesti värikkäitä ja näyttäviä. Esimerkiksi katsojille jaetuissa rannekkeissa valot vilkkuvat, kun yleisö laulaa kuorossa yhtyeen Chris Martinin johdolla.
Somessa jaetut kuvat ja videot ovat ennestään nostattaneet hypeä. Kiertueesta ja sen konserteista on tullut ilmiö joka pitää kokea, vaikka ei bändin musiikista niin paljon välittäisikään.
Sama hype iski myös suomalaisiin vuosi sitten, kun yhtye ilmoitti esiintyvänsä ensimmäistä kertaa Suomessa. Kysyntä oli niin valtavaa, että lipunmyynnistä syntyi poikkeuksellinen kaaos.
Coldplayn jatkuvaa suosiota voi pitää jopa yllättävänä, sillä yhtyeen parhaat päivät musiikillisesti olivat jo parikymmentä vuotta sitten.
Supersuosioon vuosituhannen alussa
Yhtye sai alkunsa vuonna 1996, kun elettiin brittipopin kulta-aikaa. University College Londonissa opiskelleet Chris Martin ja Jon Buckland (kitaristi) olivat yhtyeen perustajajäsenet. Myöhemmin bändiin liittyivät Guy Berryman (basisti) ja Will Champion (rumpali).
Bändi on kertonut, että heidän esikuvinaan ovat toimineet alusta lähtien yhtyeet Travis, U2 ja Radiohead. Brittipopin suuruuksiin verrattuna bändin pianovoittoisesta soundista muodostui melankolisempi, tahti oli rauhallisempi ja erottuvana tekijänä oli Martinin falsettiääni.
Coldplay teki läpimurtonsa vuonna 2000 julkaistulla esikoisalbumilla Parachutes. Kappaleet Yellow ja Trouble soivat radioissa Yhdysvaltoja myöten.
Menestys jatkui kakkosalbumilla A Rush of Blood to the Head (2002), jolta löytyivät hittibiisit In My Place, Clocks ja The Scientist. Odotetun kolmannen levyn X&Y:n julkaisu viivästyi siinä määrin, että se vaikutti jopa levy-yhtiö EMI:n tulokseen. Vuonna 2005 ilmestyneen albumin isoimmaksi hitiksi nousi Fix You.
Menestysalbumien putkea jatkoi vielä vuonna 2008 julkaistu Viva la Vida or Death and All His Friends.
Suosio tuo mukanaan myös kritiikkiä. Jo vuonna 2005 New York Timesin kriitikko Jon Pareles kuvaili Coldplayta vuosikymmenen sietämättömimmäksi yhtyeeksi. Yhtyeen rakkausteemaista musiikkia alettiin kutsumaan imeläksi ja kädenlämpöiseksi, jollaista kuuntelevat vain yksin olevat miehet itkiessään.
Viime vuosikymmenellä yhtyeen suosio notkahtikin ainakin albumien osalta. Mylo Xyloto (2011), Ghost Stories (2014), A Head Full of Dreams (2015) ja Everyday Life (2019) eivät olleet enää samanlaisia myyntimenestyksiä.
Coldplay pysyi kuitenkin suurena keikkasuosikkina. Yhtyeen maine viihdyttävänä stadionbändinä nousi uudelle tasolle vuonna 2021 julkaistun Music of the Spheres -albumin jälkeen alkaneen kiertueen myötä.
Chris Martin ja kolme muuta
Coldplay on ollut alusta lähtien yhtä kuin laulaja Chris Martin. Hän on ollut esillä julkisuudessa toisin kuin bändin muut jäsenet.
Vuosien varrella Martin on ottanut näkyvästi kantaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin asioihin. Hänen hyväntekeväisyystyöhönsä ovat kuuluneet muun muassa reilun kaupan lisääminen, ihmisoikeuksien parantaminen ja köyhyyden poistaminen. Martin on myös vastustanut Irakin sotaa ja tukenut demokraattiehdokkaita kuten Barack Obamaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.
Mediassa on ollut näyttävästi esillä myös Martinin yksityiselämä. Hän oli naimisissa Hollywood-näyttelijä Gwyneth Paltrown kanssa vuosina 2003–2015. Heillä on kaksi lasta Apple (s. 2004) ja Moses (s. 2006). Tällä hetkellä Martin seurustelee amerikkalaisnäyttelijä Dakota Johnsonin kanssa.
Coldplayn kolme muuta jäsentä ovat kerryttäneet miljoonaomaisuuden siinä missä keulakuva Martin, mutta he ovat saaneet elää julkisuudelta rauhassa. Heistä ei tiedetä niin paljoa, mutta Jon Buckland on kova lukemaan, Will Champion tykkää kokkailusta ja Guy Berryman on kiinnostunut valokuvauksesta, muodista sekä elektronisten laitteiden kuten syntetisaattoreiden, kameroiden ja kellojen keräilystä.
Helsingin jälkeen Coldplay kiertää vielä kesällä Euroopassa esiintymällä Münchenissä, Wienissä ja Dublinissa. Loppuvuodesta bändi nähdään vielä Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa, jonne kiertue päättyy.
Seitsemän Grammy-palkintoa voittanut yhtye julkaisee kymmenennen studioalbuminsa Moon Music 4. lokakuuta. Albumi jatkaa kiertueelta tuttua ympäristöteemaa, sillä levyn vinyyliversio on tehty kierrätetyistä pulloista ja CD-levyt kierrätetystä kestomuovista.
Coldplayn keikkojen lipunmyynnistä syntyi vuosi sitten ennenäkemätön kaaos. Lippu.fi:n toimitusjohtaja Ari Palhamo selvitti asiaa Kahdeksan minuuttia -ohjelmassa.