Kriittiset toiminnat halutaan pitää kunnossa ja välttää sekä tahattomat että tahalliset vahingot. Traficom on tänä vuonna saanut paljon hakemuksia droonien lentokieltoalueista.
Seinäjoella vesi- ja lämpölaitosten yllä ei saa ensi viikosta lähtien lennättää drooneja.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom teki päätöksen tilapäisistä lentoa rajoittavista ilmatilavyöhykkeistä yhtiöiden hakemusten perusteella perjantaina. Lentokielto alkaa heinäkuun alusta ja jatkuu ainakin ensi kevääseen.
Samaan aikaan lentokielto alkaa myös neljän UPM:n tehtaan yllä Mikkelissä, Kouvolassa, Joensuussa ja Savonlinnassa.
Seinäjoen Voiman toimitusjohtaja Pasi Salon mukaan syy kiellon hakemiselle on toisaalta arkinen ja toisaalta ei.
– Droneja on nyt paljon ja on kaikenlaisia lennättäjiä, ja meillä avoimia sähkölinjoja. Ettei vain tulisi tahatonta vahinkoa. Se on yksi syy ja sitten toinen on tämä maailmantilanne, sanoo Salo.
– Mitään suurta dramatiikkaa tähän ei liity.
Hakemuksia nyt paljon
Venäjän hyökkäyssota on lisännyt teollisuuden ja energiayhtiöiden valmiutta. Turvallisuutta on pyritty parantamaan monin eri tavoin.
Tällä hetkellä Suomessa on satoja droonien lentokieltovyöhykkeitä ja lisää tulee koko ajan.
Traficomin ylitarkastaja Mika Saalasti kertoo, että droonien lentokieltoalueiden hakeminen on ollut vilkasta pian parin vuoden ajan.
– Keskustelu kiihtyi, kun Norjassa jäi kiinni drooneja lennättäneitä venäläisiä vuoden 2022 lopulla, kertoo Saalasti.
Myös paikallispuolustusharjoituksia on nyt viime vuosina ollut paljon. Saalasti arvelee, että asia on noussut myös niissä esille ja on havahduttu, että kriittistä infraa pitää suojata.
– Tämä on nyt selvästi vähän muotiasia ja hakemuksissa on piikki.
Kaksiteräinen miekka
Lentokieltoalueet ovat julkisesti näkyvillä netissä, josta voi tarkistaa, onko alueella sallittua lennättää droonia.
Tässä piilee kuitenkin ongelma ja Traficom on yrittänyt jopa jarrutella yhtiöitä hakemusten suhteen.
– Kun on kriittisestä infrasta kyse, kannattaako niitä kaikkia laittaa näkyville. Se on kaksiteräinen miekka, sanoo Saalasti viitaten esimerkiksi kaasuputken katkeamiseen Suomenlahdella.
Esimerkiksi Seinäjoella droonien lennätystä on rajoitettu kriittisten toimintojen kuten sairaalan, poliisilaitoksen, elintarvikeyhtiö Atrian, vesilaitoksen, lämpölaitosten, sekä lentokentän läheisyydessä.
– Voi olla sellanen kohde, joka ei ole kovin hyvin tiedossa, mutta sitten kun se pamahtaa punaisella nettiin, se alkaakin kiinnostaa, muistuttaa Saalasti.