Tietokonepelit vaihtuivat lapsena nopeasti ohjelmointiin. Verkkosivujen rakentelusta tuli Eeli Grénille pieni bisnes jo yläkoulussa.
Taipalsaarelainen 18-vuotias Eeli Grén aloitti tietokoneella pelaamisen noin kymmenvuotiaana. Samoihin aikoihin hän kiinnostui koodaamisesta.
– Taisin ensin tehdä sellaisen yksinkertaisen laskimen, muistelee Grén.
Yläkoulussa hän innostui enemmän verkosta ja sivujen rakentamisesta.
– Laitoin pienimuotoisen yrityksen pystyyn, ja tuli pari asiakasta. Siitä lähdin sitä rakentamaan, ja nyt ollaan tässä, Grén kertaa kahdeksan viime vuoden tapahtumia.
Reilun viikon kuluttua Eeli Grén osallistuu ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin eli Worls Skills -kilpailuun Ranskan Lyonissa. Kisoihin osallistuu 1 500 ammatillista huippuosaajaa ympäri maailmaa. Suomesta osallistujia on 22. Suomi on osallistunut kilpailuihin vuodesta 1989 lähtien.
World Skills -kilpailuissa mitellään osaamista eri ammattitaidon lajeissa. Grénin laji on web-kehitys. Käytännössä se tarkoittaa kaikkea sitä, mitä nettisivuilla nähdään, miten sivut toimivat ja millaisia toimintoja sivuilla on.
– Kaikki verkkopalvelut, verkkopankit, sosiaalisen median sivustot ja yritysten verkkosivut. Ne on meidän heiniä, sanoo Grén.
Web-kehityksen lisäksi kisoissa ovat lajeina muun muassa hiustenleikkuu, LVI-järjestelmien asennus, makeat leivonnaiset ja puusepän työ.
Harjoittelua jopa 6 tuntia päivässä
Grén on opiskellut Lappeenrannassa Saimaan ammattiopisto Sampossa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon ja valmistui kesällä ohjelmistokehittäjäksi.
Hän aloitti harjoittelun World Skills -kilpailuihin viime vuonna marraskuussa. Päivässä koodaamiseen on kulunut 4–6 tuntia.
– Tämä on ollut täysipäiväistä valmentaja Margit Tennosaaren kanssa. Olen tehnyt muun muassa vanhoja kisatehtäviä. Sieltä sen rutiinin saa, Grén kertoo.
Kilpailuissa yhdessä päivässä on kaksi kolmen tunnin tehtäväkokonaisuutta. Neljän päivän aikana on seitsemän eri osaa, joita tuomarit jatkuvasti tarkkailevat.
– Se on kisatilanne, sellainen ääritilanne, että tehdään kolmeen tuntiin joku verkkopalvelu. Tuomarit arvioivat esimerkiksi, miltä joku elementti näyttää tai miten joku animaatio toimii, kertoo Grén esimerkkejä.
Hyvä sivu näyttää hyvältä ja on nopea
Eeli Grén kiinnittää muutamaan asiaan selvästi huomiota.
– Keskityn ehdottomasti sivun nopeuteen ja sen ulkoasuun. Myös sivun responsiivisuus on tärkeä, eli miten se toimii tietokoneessa, tabletissa ja mobiilissa.
Eeli Grénin mukaan nykymaailmassa on tärkeää myös nettisivun saavutettavuus.
– Se, että sokeat ja heikkokuuloisetkit pystyvät käyttämään helposti sivuja.
Ammattitaidon MM-kisoihin on viikko aikaa. Lento Ranskaan on lauantaina, mutta seuraavat neljä päivää Grén aikoo olla mökillä ilman tietokonetta ja kalastaa.
World Skills järjestetään Lyonissa, Ranskassa 10.–15.9.2024.