Hem Ekonomi 115 ryska soldater sparkas – vägrade strida

115 ryska soldater sparkas – vägrade strida

förbi admin
0 kommentar

Det är brittiska The Guardian som tagit del av handlingarna från en domstol i Naltjik i södra Ryssland. Ärendet blev känt efter att rätten på onsdagen avslagit soldaternas överklagan av uppsägningen. Domstolen motiverar beslutet med att avskedet var motiverat då de ”vägrade utföra myndighetsutövning” i Ukraina och återvände till sina tjänstgöringsorter.

De 115 soldaterna kommer från Rosgvardia, det ryska nationalgardet, som haft flera uppgifter under kriget i Ukraina.

– Dels har de specialförband som är insatta, dels har det haft i uppgift att hålla ordning i de ockuperade delarna. Inledningsvis led de också stora förluster när de besköts på vägarna, säger Joakim Paasikivi.

Sedan krigsutbrottet har det rapporterats om dålig stridsmoralen bland ryssarna vid flera tillfällen. Soldaternas vägran är därför inte oväntad, enligt överstelöjtnanten.

– Den här sortens uppgifter har vi sett under nästan hela kriget. Det verkar ha funnits många som tagit värvning för att det var ett bra jobb, inte för att man ville strida i ett anfallskrig utomlands, säger han.

Domen visar också på att det faktiskt går att vägra strida, menar Paasikivi. Om informationen får spridning kan det innebära nya problem för Ryssland.

– I veckan tog man bort den övre rekryteringsåldern på grund av bristen på personal. Sprider det här sig bland rekryteringsskikten kan det bli ännu svårare. Det är för tidigt att dra några slutsatser om hur det påverkar kriget, men det ska bli intressant att följa.

Du kanske också gillar