Hem Ekonomi 90 000 kronor i månaden för trea på Gärdet

90 000 kronor i månaden för trea på Gärdet

förbi admin
0 kommentar

Kräver nu besittningsrätt och att hyran sänks

Publicerad 2023-11-11 11.48

Leo Giertz, 42, betalar 90 000 kronor i månaden för sin lägenhet på Gärdet i Stockholm.

Nu kräver han rejält sänkt hyra och också besittningsrätt, efter en dom i HD.

– Uthyrningsföretagens modell bygger på att folk inte känner till sina rättigheter, säger han.

Leo Giertz, 42, har bott i sin trea på 168 kvadratmeter på Gärdet i Stockholm sedan den första juni i år.

– Jag hade precis separerat och behövde någonstans att bo. Vi hade redan sålt vårt gemensamma boende vilket gjorde att jag hade lite ont om tid. Det blev lite stressigt, säger han.

Leo Giertz hittade strax efter separationen en bostadsrätt som han planerade att köpa.

– Jag hade fått ett lånelöfte för att köpa en lägenhet. Men min bank, Länsförsäkringar, godkände inte affären eftersom den aktuella föreningen var för liten.

Leo Giertz i köket i sin trea på Gärdet i Stockholm.

Tiden tickade på och stressen tilltog under våren och försommaren. Han behövde nu snabbt ett boende till sig själv och sin son.

Giertz började titta på lägenheter som hyrdes ut av uthyrningsföretag.

Några månader tidigare hade nämligen Leos bonuspappa, Adam Wais, fått rätt i ett uppmärksammat mål i Högsta domstolen gällande en viss typ av andrahandsuthyrning. Ett fall som Aftonbladet rapporterade om.

Krävde sänkt hyra − blev uppsagd

Bonuspappan Adam Wais hyrde en lägenhet på Östermalm i Stockholm av ett uthyrningsföretag. När han fick veta att han betalat en ockerhyra till uthyrningsföretaget blev han förbannad och kontaktade en advokat.

Han krävde att hyran skulle sänkas till en normal nivå. Då sade fastighetsägaren upp kontraktet och uthyrningsföretaget sade upp sitt kontrakt med Adam Wais.

Men Wais stod på sig och fick till slut rätt i Högsta domstolen.

Adam Wais

HD konstaterade att förstahandshyresgästen, det vill säga uthyrningsföretaget, aldrig haft för avsikt att bo i lägenheten.

Företaget ansågs ha agerat bulvan för fastighetsägaren.

Eftersom hyresupplägget utnyttjades för att ta ut en högre hyra och för att kringgå reglerna om besittningsskydd fastställde HD att Adam Wais skulle ha samma rättigheter som om lägenheten hade hyrts i första hand.

Kräver sänkning till 21 741 kronor

Allt detta kände Leo Giertz till nära han hyrde trean på Gärdet.

– Jag skrev på hyreskontraktet, där det står att hyran är på 90 000 kronor. ”Vi får se vad det landar i. Jag får lösa det sen”, tänkte jag.

Liksom sin bonuspappa har Leo Giertz nu också överklagat hyran. Han har skickat in en anmälan till Hyresnämnden.

– Jag har ju rätt att få hyran prövad som alla andra också har, säger Leo Giertz och fortsätter:

Från sin lägenhet har Leo Giertz utsikt över bland annat Värtahamnen och på andra sidan vattnet Lidingö.

Leo Giertz är övertygad om att han, liksom Adam Wais, också kommer få rätt. Det vill säga en rejält sänkt hyra samt ett förstahandskontrakt på lägenheten.

– Vi har räknat ut att en skälig hyra för den här lägenheten skulle vara 21 741 kronor i månaden, säger Leo Giertz och slår ut med armarna.

21 741 kronor är också beloppet han angav när han gick till Hyresnämnden och ansökte om att få hyran sänkt.

Vi står ute på terrassen som omger hela lägenheten. Man har utsikt över Värtahamnen åt ena hållet. Åt det andra hållet ligger TV4-huset.

Leo Giertz på terrassen som omger hela lägenheten.

Utöver hyressänkningen på drygt 68 000 kronor i månaden kräver Leo Giertz också att få tillbaka de överskjutande pengarna som han betalat sedan i juni, vilket blir nästan 300 000 kronor, berättar han.

Under tiden processen pågår har Leo Giertz inte betalat någon hyra till uthyrningsföretaget. I stället har Länsstyrelsen tagit emot 90 000 kronor i månaden.

– Det är för att veta att pengarna är på ett säkert ställe, så att jag sedan kan få tillbaka dem, säger han.

Startat bolag för att hjälpa andra

Leo Giertz skickade in sin anmälan till Hyresnämnden i september. Ungefär samtidigt startades företaget Urban rights.

Leo Giertz driver bolaget tillsammans med just Adam Wais och två jurister. Affärsidén är att hjälpa andra att få de förstahandskontrakt de förtjänar.

– Vi tar inte ut löpande arvode, som advokater vanligtvis gör, utan tar i stället procent på det belopp som klienten får tillbaka. Många människor har ju inte råd att driva denna typ av ärenden just på grund av arvodena till de juridiska ombuden, säger Leo Giertz.

– En av anledningarna att detta inte rättats till tidigare är ju för att folk inte har haft råd. Advokatbyråernas modell gör tyvärr att många inte kan få hjälp.

Skrev du på det här hyresavtalet för att få uppmärksamhet kring Urban rights och er affärsidé?

– Nej. Jag skrev ju på i mitten av maj och då hade vi inte tänkt på att starta bolaget än.

Leo Giertz.

Leo Giertz har fram till dagens datum betalat över en halv miljon kronor i hyreskostnader och hans ärende är ännu inte behandlat av Hyresnämnden.

– Men vi har fått preliminära uppgifter om att de ska ta upp det i vår. I slutet av mars eller början av april, säger han.

Företaget som hyr ut lägenheten till Leo Giertz heter Convendum AB. De hyr i sin tur lägenheten av en ekonomisk förening.

Det är lite av ödets ironi då den ekonomiska föreningen är kopplad till Länsförsäkringar. Alltså banken som inte godkände Leo Giertz tänkta lägenhetsaffär i våras, efter separationen.

Hyresnämnden samlar nu in uppgifter från parterna, men enligt uppgift till Aftonbladet ska uthyrningsföretaget Convendum AB inte ens ha svarat nämnden i ärendet.

Vill ha besittningsrätt

Rörande besittningsrätten har Leo Giertz och hans ombud varit i kontakt med fastighetsägaren.

– Vi har skickat brev, men fått icke-svar tillbaka. De har sagt att de inväntar utfallet i Hyresnämnden, vilket ju inte borde spela någon roll för besittningsrätten, säger Leo Giertz och gör en konstpaus innan han fortsätter:

– Men jag får väl se om de försöker göra sig av med mig.

Philip Persson är regionchef på Convendum i Stockholm. När Aftonbladet talar med honom vill han inte kommentera ärendet med Leo Giertz lägenhet.

– Jag har fått instruktionen att vidarebefordra alla frågor kring detta till vår vd, säger han.

Vd på Convendum AB är Håkan Jeppsson.

Han återkommer inte och svarar på Aftonbladets mejl.

Oskar Forsberg

Du kanske också gillar