Hem Ekonomi Åklagaren yrkar på minst två års fängelse för Bonnesen

Åklagaren yrkar på minst två års fängelse för Bonnesen

förbi admin
0 kommentar

Nyheter

Publicerad: 2022-11-24 15:08

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen står åtalad för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt för röjande av insiderinformation.
Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Huvudförhandlingen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen är inne på sluttampen.
Idag pläderade åklagarna Thomas Langrot och Ted Murelius och de yrkar att Bonnesen döms till minst två års fängelse, uppger TT.

Rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har pågått sedan oktober i år, alltså åtta veckor, totalt 20 rättegångsdagar. Efter en lång rad vittnesförhör är det dags för åklagarnas och försvarets slutanföranden.

Birgitte Bonnesen stod tidigt i morse redo vid dörren till förhandlingssalen och småpratade med åhörare som skulle följa dagens förhandling.

Åklagarna pläderade

Åklagarna Thomas Langrot och Ted Murelius presenterade under torsdagen de omständigheter och bevis som de anser talar för att Birgitte Bonnesen har gjort sig skyldig till åtalspunkterna – grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, och obehörigt röjande av insiderinformation.

Det var åklagare Ted Murelius som inledde torsdagens slutanföranden. Han uppgav att åklagarsidan skulle fokusera mest på åtalspunkten ett, det vill säga grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation.

Enligt gärningspåståendet hade Birgitte Bonnesen i oktober 2018 och januari-februari 2019 information om att det fanns indikationer på omfattande misstänkta transaktioner/kunder samt information om allvarliga brister i bankens AML-processer i Estland under perioden 2017-2018.

Åklagarnas bevis för detta är bland annat Finansinspektionens beslut om sanktionsavgift om 4 miljarder från mars 2020 samt myndighetens uttalande om att man övervägde att återkalla bankens tillstånd. Åklagarsidan hänvisar även till ett flertal AML-rapporter som Bonnesen tagit del. Rapporterna ger en sammantagen bild hur det har sett ut i Estland under 2017 och 2018.

Maxstraffet för grovt svindleri är fängelse i sex år, och straffet för obehörigt röjande av insiderinformation är böter eller fängelse i högst två år.

Åklagarsidan yrkar alltså att Bonnesen döms till minst två års fängelse.

När försvaret advokat Per E Samuelsson och advokat Christina Bergenstein under fredagen har lagt fram sitt slutanförande är rättegången över. 


Du kanske också gillar