Hem Ekonomi Ännu ingen lösning på SAS-konflikten – samtal pågår under torsdagskvällen

Ännu ingen lösning på SAS-konflikten – samtal pågår under torsdagskvällen

förbi admin
0 kommentar

Trots långa förhandlingar under torsdagen har en kompromiss ännu inte nåtts. Men förhoppningarna om att ett avtal ska nås under torsdagen lever fortfarande. Vid 22.30-tiden pågår samtalen alltjämt. 

– Vi sitter nog så länge det finns en anledning för det. Det här är en allvarlig konflikt, sade den norske medlaren Mats Ruland, vid en paus runt 20-tiden.

På frågan om de kommer att förhandla hela natten svarade Ruland:

– Det får vi se.

En av de svenska medlarna, Claes Stråth, inflikade att under sina nästan 30 år som medlare har ingen förhandling varit så komplicerad, med så många frågor.

– Medlingen har pågått i fyra och en halv vecka, också det är ett rekord, sade Stråth.

Stillastående flyg

Tidigare på torsdagen avslutade de danska flygmekanikerna sin sympatistrejk, något som SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs ser som positivt.

– Alla flyg har stått stilla, för att de ska kunna lyfta igen måste mekanikerna se till att de är redo, säger hon och påpekar att detta kan göra att om strejken avbryts kan man vara snabbare redo att starta upp igen, sade hon vid en paus i förhandlingarna.

Roger Klokset, som leder det norska pilotfacket, har tidigare sagt att inte vill kommentera huruvida SAS kom med några nya bud under onsdagen, hur nära parterna ligger en lösning och hur lång tid förhandlingarna kan ta.

I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen påtalade SAS att strejken redan påverkat företagets likviditet väsentligt.

”Per dagens datum har strejken orsakat över 2 550 inställda flyg, vilket har påverkat över 270 000 passagerare. Hittills uppgår den uppskattade kostnaden av strejken till cirka 100-130 miljoner kronor per dag”, skriver företaget i pressmeddelandet.

Du kanske också gillar