Hem Ekonomi Anton tar över baguetterian på Ilanda efter pappa Kjell

Anton tar över baguetterian på Ilanda efter pappa Kjell

förbi admin
0 kommentar

Det är generationsväxling på baguetterian, när Anton Enlund tar över stafettpinnen efter sin pappa Kjell.

Foto: Tommy Pedersen

Baguetterian på Ilanda i Karlstad har fått en flygande start, och nu ska företaget växa. Men expansionen sker med en ny ledning. Ny vd är Anton Enlund, 19 år, som tar över efter pappa Kjell.

Baguetteria un Boschetto öppnade i våras. Det var en optimistisk Kjell Enlund NWT träffade vid öppnandet. Han hade fått positiva signaler från företag och anställda på Ilanda handelsområde, som tyckte att det var positivt med ett lunchställe till på området.

Intresset för food truckens baguetter har överträffat hans förväntningar.

– Det kommer folk från Karlstads centrum bara för att köpa mackor.

Anton Enlund gick direkt från studenten på Tingvallagymansiet till vd-rollen på baguetterian. ”Det är kul att få driva något eget och försöka göra det bättre hela tiden”.

Foto: Tommy Pedersen

Har investerat

Vinsterna från verksamheten har återinvesterats i företaget, bland annat i en bake off-ugn. I stället för att köpa färdigt bröd köper de nu förberedda degar och gräddar själva. Förutom att brödet blir färskare sänks kostnaderna.

Att mackorna är populära märks också på intresset hos företag att få dem levererade till arbetsplatserna. Och Gulfmacken i Skåre har börjat sälja dem.

Kjell Enlund känner sig trygg med att Anton klarar sig utan honom. Kjell kommer nu att gå in allt mer i ett annat matrelaterat projekt som kan bli stort, säger han.

Foto: Tommy Pedersen

– De säljer allt de köper från oss, säger Kjell.

Han säger fortfarande ”vi” och ”oss”. Men faktum är att han inte har någon formell operativ roll i företaget längre. Ny boss är 19-årige Anton. Första måndagen efter hans studentfirande i juni klev han in på jobbet som chef, nu i ett nybildat aktiebolag.

– Jag har gått bredvid pappa och hjälpt honom, och fått göra mer och mer.

Han insåg att han tyckte om det.

– Jag gillar att prata med kunderna, det är mysigt. Det är kul att vi har så mycket stammisar som sitter här på stolarna och har det trevligt.

Kjell säger att han numera är degraderad till vaktmästare på firman, vilket är precis vad han önskade.

Foto: Tommy Pedersen

Båda är övertygade om att det går att få företaget att växa. Leveranser till företag kommer att bli ett viktigt ben i verksamheten.

– Jag äger sedan tidigare en lokal i Skåre som vi ska göra i ordning för utkörningsverksamheten, säger Kjell.

Ska öppna i Inre hamn

En food truck till är planerad. Om allt går i lås kommer en nyanställd driva den och servera langos i Inre hamn.

När man säger langos tänker nog många på kladdig festival-mat.

– Det vi ska sälja är ”grab and bite”, mat som är enkel att hålla i och äta.

Båda vagnarna ska vara året runt-öppna.

– I framtiden hoppas jag att vi kan öppna i andra städer, säger Anton.

Att få vara sin egen och fundera på hur man kan förbättra och utveckla verksamheten är inspirerande, säger Anton.

Foto: Tommy Pedersen

Affärsstrategin är att växa, men i en takt som intäkterna tillåter.

– Vi drar inte drar på oss kostnader i onödan. Vi har koll på utgifterna och har fötterna på jorden. Det är det som har gått hem, säger Kjell.

Anton Enlund säger att kontakten med kunderna är något av det roligaste i jobbet.

Foto: Tommy Pedersen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar