Hem Ekonomi Apple rundar storbank – kan sikta på världsherravälde med Klarna-dödare

Apple rundar storbank – kan sikta på världsherravälde med Klarna-dödare

förbi admin
0 kommentar

I måndags kom nyheten att den amerikanska techjätten Apple står redo att lansera sin köp nu, betala senare-tjänst – ett potentiellt bakslag för svenska Klarna. 

Till en början knöts den amerikanska storbanken Goldman Sachs till satsningen. Det antogs var att Apple skulle ge BNPL-aktörer som Klarna en rejäl match på storbankens hemmamarknad USA men inte mer än så.

Men så blir det inte, skriver DI med hänvisning till Financial Times. Enligt affärstidningen kan Apple med egen kassa bli den som ger ut krediter, vilket öppnar för en global lansering av Apples Pay Later. 

Utöver att Apple har en ordentlig kassa på 73 miljarder dollar, motsvarande 720 miljarder kronor, skulle en fördel med upplägget vara att bolaget inte behöver dela med sig av data om sina kunder till tredje part, skriver FT. 

I måndags kommenterade Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski den så kallade Klarna-dödaren med att ”plagiat är den högsta formen av smicker”.

I en intervju publicerad på CNBC under fredagen välkomnar Siemiatkowski rivalen på nytt och säger att Apple med sin lansering försvarar Klarnas affärsidé.

“Det här är en bättre modell för konsumenter än den traditionella varianten med kreditkort”, säger Siemiatkowski och fortsätter: 

”Klarna är en mer flexibel utlånare jämfört med banker och faktiskt extremt mycket mer recessionssäker”. 

Ken Serdons, kommersiell chef för nederländska fintechbolaget Mollie, är något mindre munter till konkurrenssituationen. Apples tjänst höjer ribban på marknaden, säger han och konstaterar:

”BNPL-marknaden börjar bli trång.” 

Du kanske också gillar