Hem Ekonomi Åtta kända Stockholmskrogar får indraget alkoholtillstånd

Åtta kända Stockholmskrogar får indraget alkoholtillstånd

förbi admin
0 kommentar

Det politiskt sammansatta tillståndsutskottet i socialnämnden beslutade under torsdagen att med omedelbar verkan dra in alkoholtillståndet för åtta av Brasseriegruppens krogar. Beslutet fattades efter anklagelser om misskötsel och varningar från politiker och tjänstemän, vilket Expressen var först att rapportera om.

Det är de välbesökta krogarna East, Gastrotek Zink, Il Tempo, Orangeriet, Pas D’art, Pontonen, Prinsen, Ricordi, Trattorian och Villa Godthem i centrala Stockholm som berörs.

I besluten uppges skälen till de indragna tillstånden bland annat vara upprepade överträdelser mot bestämmelser i alkohollagen och betydande kapitaltransaktioner från en ”ekonomiskt olämplig finansiär”. Enligt Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsutskottet, syftar man på pensionsbolagets Allras tidigare vd Alexander Ernstberger som i fjol dömdes till sex års och fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

– Vi varnade om att vi inte tyckte att han var en lämplig finansiär 2020. Då var han ännu inte dömd men hade enorma skatteskulder som gjorde honom olämplig att finansiera en koncern med utskänkningstillstånd, säger hon.

Utskottet menar att Brasseriegruppen har skaffat sig osunda konkurrensfördelar. I tjänsteutlåtandet motiveras beslutet med att ”Ekonomiskt misskötsamma tillståndshavare kan på ett otillbörligt sätt skaffa sig konkurrensfördelar och göra det svårt för seriösa tillståndshavare att hävda sig, vilket leder till en för branschen osund utveckling”.

– Första varningen gällande bristande redovisning fick de 2018. När vi varnade om Ernstbergers olämplighet löste koncernen ut de fem miljoner som han hade investerat, men problemen var inte utagerade. De har fotsatt brustit i att visa hur de finansierar verksamheterna, säger Carina Cutlip och tillägger:

– Det är anmärkningsvärt att dra tillbaka alkoholtillstånd för åtta krogar vid ett och samma tillfälle men vi har som sagt varnat vid upprepade tillfällen och problemen har kvartstått.

Vd:n Filip Güven skriver under torsdagen i ett mejl till DN:

”Första tanken var förstås ‘det kan inte vara sant’. Varför, varför vill man dra tillbaka vårt tillstånd? Vad har de emot oss och våra restauranger? Vem ligger bakom? Det kändes förstås som ett dråpslag när vi just tagit oss igenom pandemins utmaningar”.

Vad tror du att konsekvenserna för er verksamhet och för Stockholms nöjesliv blir?

”Vi har redan överklagat beslutet och tror att vi har goda chanser att återfå tillstånden. Utan Brasseriegruppen minskar mångfalden, både i Stockholms nöjes- och näringsliv. Många moderna klassiker ingår i vår verksamhet så konsekvenserna skulle bli påtagliga. Stockholms nöjesliv blir lite tristare, lite gråare”.

Du kanske också gillar