Hem Ekonomi Avhoppade Castellum-chefen går till SBB-ägda Amasten

Avhoppade Castellum-chefen går till SBB-ägda Amasten

förbi admin
0 kommentar

Amerikanska krigsveteraner behandlas med svenskt protessystem

En svensk innovation håller på att helt ändra förväntansbilden av vilket liv man kan leva efter en amputation. Det Göteborgsbaserade företaget Integrum har utvecklat OPRATM Implant System – i stället för att fästa en amputationsprotes med en hylsa runt benet opereras ett implantat in och fästs direkt i skelettet. Systemet håller nu på att implementeras och erbjuds som behandling till amerikanska krigsveteraner. 

På 80-talet etablerades en miljardindustri genom att förändra livet för människor som saknar tänder med hjälp av titanimplantat. Tekniken utvecklades redan på 1960-talet av Per-Ingvar Brånemark. Nästa generation Brånemark, med sonen Rickard Brånemark som grundare och vd för bolaget Integrum, är på god väg att göra samma sak för människor som förlorat en kroppsdel. Tekniken för att få implantatet att växa fast i skelettet är i grunden densamma, men det har krävts decennier av utveckling för att möjliggöra samma teknik för större implantat som ben- och armproteser. 

– Dagens hylsproteser har fundamentala begränsningar och många användare väljer att helt leva utan protes. Vårt system ändrar helt synen på vilken levnadsstandard och funktionalitet man kan uppnå efter en amputation. Över 500 patienter i främst Europa, USA och Australien lever idag med vårt implantatsystem och våra uppföljningar visar att de har ett liv med hög livskvalitet, säger Rickard Brånemark som förutom att vara grundare och vd för Integrum är en internationellt erkänd kirurg och forskare.

Etableringen börjar i USA 

Integrum arbetar i dag systematiskt för att deras behandlingskoncept ska nå så många patienter som möjligt och målet är att OPRATM Implant System ska bli den nya standardbehandlingen efter en amputation. Fokus ligger just nu på en expansion i USA. Det faktum att OPRATM Implant System är det enda skelettförankrade protessystemet som har ett PMA (Pre-Market Approval)-godkännande av amerikanska FDA har lett till att Integrum etablerat ett samarbete med Veterans Affairs, den organisation som är ansvarig för vården av krigsveteraner. Nyligen startade ett behandlingsprogram med OPRATM Implant System för amputerade krigsveteraner och planen är att programmet ska expandera under kommande år.

– Det här är ett viktigt samarbete, dels eftersom Veterans Affairs hanterar vården av många som förlorat en kroppsdel, dels för att det är en validering av innovationshöjden för vårt implantatsystem. Samtidigt gör vi stora utbildningsinsatser riktade mot patienter, läkare, rehabiliteringsexperter, ortopedingenjörer samt vårdfinansiärer i både USA och Europa för att öka kunskapen om vilken funktionalitet som är möjlig att återfå efter att man förlorat en kroppsdel. För mig som varit med och utvecklat produkten under lång tid är det här en fantastisk period, äntligen börjar behandlingen nå ut bredare till allt fler patienter, säger Rickard Brånemark. 

Läs mer på integrum.se 

Om Integrum AB

Integrum är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och marknadsför system för skelettförankrade proteser. I dagsläget har över 500 operationer genomförts i 14 länder och expansion med fler och fler kirurger och center som är certifierade att genomföra operationer med bolagets implantatsystem. Bolagets aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Integrum och ej en artikel av Dagens industri

Du kanske också gillar