Hem Ekonomi Baddaren säljs för sista gången – igen

Baddaren säljs för sista gången – igen

förbi admin
0 kommentar

Ett rån, ett tunt lager nougatkräm, ytterligare ett rån, ett skum av äggvita med smak av arrak och ett överdrag med mörk choklad.

Där har ni baddaren. Ett av Göteborgs Kex mest klassiska kex.

– Jag minns hur mamma och pappa köpte det till mig när var liten. Så baddaren ligger varmt om hjärtat, säger Solveig Johansson, 83, som stod i kön utanför kexfabriken under måndagen för att få tag på ett par påsar av det absolut sista baket av baddaren.

Solveig Johansson var en av de som stod länge i kö för att handla de sista baddarna producerade i Kungälv. Bild: Maria Steén

”Fick inga baddare”

Anledningen till kexhysterin är att Göteborgs Kex under nästa år kommer att lämna Kungälv och flytta sin produktion till Riga. Den enorma baddar-bakar-maskinen finns dock inte med på flyttlistan.

Det är dock inte första gången baddaren bakas för sista gången. Den tidigare sista gången var i december förra året. Även då var köerna långa.

– Förra gången köade vi i kylan men hann inte fram i tid. Så då fick vi inga baddare. Nu tänkte vi att vi testar igen, säger Thomas Rennemo, 49, som stod i kön tillsammans med sin sambo.

420 000 baddare

Både vädret och pandemiläget var betydligt bättre den här sista gången än den förra. Ted Falkman, fabrikschef på Göteborgs Kex, förklarar att det var en kombination av stort intresse och pandemirestriktioner som gjorde att alla baddarsugna då inte fick tag på en påse kex.

Den här gången finns kexen till försäljning både inne i fabriksbutiken och i en snabbkassa utanför. Totalt 420 000 baddare har bakats inför den sista försäljningen. Trucken mellan fabriken och butiken gick fram och tillbaka mest hela tiden under måndagen. Påsar fanns det gott om.

– Alla som är här i dag kommer garanterat få tag på några påsar med baddare, säger Ted Falkman.

Tog med farbror på kexjakt

Vissa verkade vara mer rutinerade än andra när det kom till att lägga upp taktiken för att få tag på så många baddare som möjligt. Ann-Carlotte Dalvald, 42, tog med sin farbror i kexjakten.

– Mamma och pappa köade nog i tre timmar sist. Den här gången gick det på en timme. Vi började i butiken och sedan fick min farbror i uppgift att vakta påsarna medan jag ställde mig i kön till snabbkassan utomhus, säger hon med två fulla påsar i varsin hand.

Vad är egentligen grejen med kexen?

– De är väldigt goda, säger Ann-Charlotte Dalvald.

Öppen för dialog

Alla verkar dock inte hålla med om att smaken är baddarens främsta egenskap. Flera i kön menar att kexet egentligen inte är något speciellt – utan att det snarare handlar om känslorna kopplat till det.

– Om jag ska vara ärlig tycker jag inte att baddaren är fantastik. Men den har ett stort värde. Inte minst bland den äldre generationen, säger fabrikschefen Ted Falkman.

Tack vare engagemanget från baddar-makarna på Göteborgs Kex det blev ett sista bak. Och den här gången är det faktiskt det sista.

– Ja, så är det. Baddarmaskinen kommer att stanna i Kungälv. Vi utesluter dock inte en dialog om någon kommer med ett seriöst erbjudande om att ta över maskinen, säger Ted Falkman.

LÄS OCKSÅ: Baddarmaskinen flyttar inte – Orkla öppnar för lokalt samarbete

LÄS OCKSÅ: Klassiska baddaren ska bakas för sista gången – igen

LÄS OCKSÅ: Nu börjar Baddaren säljas – för sista gången

LÄS OCKSÅ: Richard älskar baddaren – vill äta kexet en sista gång

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar