Hem Ekonomi Besked om pristak på rysk olja på väg

Besked om pristak på rysk olja på väg

förbi admin
0 kommentar

Bidenregeringen väntas ta med sig ett förslag på pristak till ett möte med EU-ambassadörer på onsdag, enligt de anonyma källorna. Om EU:s ambassadörer stödjer förslaget är planen att det ska offentliggöras på onsdag kväll.

Ska införas i december

Pristaket ska införas den 5 december. Det kommer att kombineras med ett förbud för bolag att sälja transporter och försäkringstjänster till aktörer på marknaden som gör affärer med rysk olja på prisnivåer över pristaket.

USA och Storbritannien har redan deklarerat att man kommer att fasa in pristaket fram till den 19 januari, så att leveranser av rysk olja som redan köpts på högre prisnivåer kan slutföras. Det är oklart om EU är på väg att ge samma frist till oljemarknadens aktörer.

Inför offentliggörandet har det spekulerats i att pristaket ska hamna någonstans kring 40-60 dollar per fat, vilket skulle vara i närheten av produktionskostnaden för rysk olja före Ukrainakriget. Men två av Bloombergs källor hävdar att det troligen kommer att hamna högre än så.

De flesta G7-länderna och EU har redan tagit sanktionsbeslut om att stoppa import av rysk olja i år, följt av ett embargo mot raffinerade oljeprodukter från Ryssland i början av 2023.

Inför det väntade beskedet om var pristaket ska ligga har oljepriset pressats hårt nedåt på världsmarknaden. Priset på amerikansk så kallad WTI-olja har fallit 10 procent i veckan, den största nedgången sedan Bidenregeringen fattade ett historiskt beslut om att börja använda den strategiska oljereserven i april i år.

Efterfrågan pressas nedåt

Prisnedgången till under 88 dollar per fat – ungefär där de låg före Ukrainakriget – hänger samman med en ny våg av covid-19-fall i Kina och de fortsatt kraftiga räntehöjningarna från många centralbanker, faktorer som väntas slå mot tillväxten och därmed pressa ned efterfrågan på olja.

Prisfallet följer på en tillfällig pristopp på nära 100 dollar per fat i oktober efter det omstridda beslutet av oljekartellen Opec – med Saudiarabien i spetsen – att göra upp med Ryssland om att gemensamt strypa utbudet av olja med två miljoner fat per dag.

Årets högsta oljepris uppnåddes i juni, på drygt 112 dollar per fat för leverans av så kallad brentolja månaden därpå.

Du kanske också gillar