Hem Ekonomi Blandade börser i Asien under tisdagsmorgonen – extrema prisskillnader för elen mellan Skåne och resten av Sverige – väckelsedag i Church of S:t Jobs idag, iPhone väntas få USB-C

Blandade börser i Asien under tisdagsmorgonen – extrema prisskillnader för elen mellan Skåne och resten av Sverige – väckelsedag i Church of S:t Jobs idag, iPhone väntas få USB-C

förbi admin
0 kommentar

Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen och börs, guld, valutor och räntor verkar rätt lugna. Sverige upplever idag extrema prisskillnader för elpriserna mellan SE4 Södra Sverige och resten av landet med upp till ca 14x så dyr el för sydsvenskarna som för stockholmarna. Idag hålls det väckelsemöte i Church of S:t Jobs och iPhone 15 väntas presenteras med USB-C.

Malmö

Stockholmsbörsen steg faktiskt igår med +0.38% för storbolagsindex OMXS30 och +0.53% för breda OMXSPI. Inga större rörelser skedde heller på valutafronten med 11:09 SEK för USD och 11:91 för EUR. Fortfarande nära rekordnivåer förstås, vilket får Svenskt Näringsliv att gå i tokspinn över att vi måste fixera valutan till euron nu när den svenska kronan är som svagast, så utlandet för alltid kan köpa svenska företag billigt och Sverige permanentas som ett låglöneland.

Guldpriset ligger stabilt på 685:- SEK per gram.

I USA gick börserna positivt. S&P-500 steg med +0.67% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick +1.19%. Samtliga FAANGST-aktier steg, men mest av dem alla steg Tesla som efter en ny köprek rusade +10.09% eller p/e på sjuka 94x för konsensusprognosen för i år, 61x för 2024 och 44 för år 2025 enligt Marketscreener. Det kan jämföras med Volkswagens p/e på 3.44x för i år och 3.32x för 2025. Då är ändå VW den mest framstående europeiska elbilstillverkaren. Sjuka värden är inte något positivt om nu någon trodde detta.

Författarjävelns Macbook Pro

Church of S:t Jobs steg +0.66% och ska hålla väckelsemöte idag och presentera det senaste evangeliet i form av iPhone 15, som väntas få USB-C efter att EU krävt att alla mobiler ska ha standardkontakter. Därmed överger Apple sin Lightning-kontakt. Man kan förstås misstänkas fortsätta ta överpriser på egna unika kontakter, t ex genom att strypa laddningshastigheten med kablar som inte är certifierade av Apple, men det återstår att se.

Personligen blir det rätt gott att kunna köra en enda kontakt i hushållet till samtliga bärbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner. iPad hade ju redan sedan tidigare fått USB-C, liksom Apples datorer, även om bolaget envisades med att återinföra sin magnetkontakt till min Macbook Pro, och vars laddare sedan legat och skräpat i en låda. USB-C är med en enda kontakt för allt helt överlägset anser jag som inte brukar snubbla på min sladd här vid skrivbordet.

Ja, visst, en del klenare USB-C kan inte ladda en dator, men ni fattar vad jag menar om ni är normalbegåvade.

I övrigt väntas förstås ny generation av Apple Watch, och nya verisoner av operativsystemen mm. Själv ska jag förbereda en föreläsning om skyddsrum på Fastighetsmässan i Göteborg, så jag får avstå väckelsemötet. Fribiljetter till mässan om ni vill komma och lyssna finns här.

Singapore

I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat under morgonen.

ASX 200 +0.15%, Hang Seng -0.10%, KOSPI -0.56%, Nikkei 225 +0.78% och Straits Times -0.22%.

Elpriserna i Sverige visar idag upp extrema prisskillnader mellan SE4 Södra Sverige och resten av landet. Priserna skiljer sig ca 14x som mest och ca 10x eller 400% i medel.

Efter att ha varit låga elpriser under natten, rent av negativa, så fortsätter priserna vara låga under dagen i SE1, SE2 och SE3, med medelpriser på 12 öre och toppriser på 23 öre. För SE4 blir dock medlet 124 öre och maxpriset 329 öre per kWh ikväll mellan 19 och 20, när elen kostar 23 öre för resten av landet.

Inget har åtgärdats gällande det svenska elsystemet, särskilt då inte i södra Sverige.

Som villaägare kan du fortfarande göra lite åt saken genom energiförbättringar – värmepump för värme och varmvatten, värmeväxlande ventilation, tilläggsisolering och moderna fönster om ditt hus är riktigt gammalt (i övrigt svårt att räkna hem annat än på vinden, men akta för risken för mögel om du isolerar för mycket på vinden), alternativ uppvärmning som inte är el (pellets, ved, fjärrvärme) och slutligen solkraft. Igår var elpriserna extrema på grund av fint väder, och solkraften lysande eftersom det var sol när det var dyrt. Netto kostade gårdagen ingenting för elen för vår del. Vill du ta in fyra offerter på solkraft från seriösa installatörer kan du med fördel vända dig till Hemsol för kostnadsfria offerter anpassade till din typ av installation.

Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.


Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Du kanske också gillar