Hem Ekonomi Carl Johan von Seth: Brittisk finanskris är nu ett faktum

Carl Johan von Seth: Brittisk finanskris är nu ett faktum

förbi admin
0 kommentar

Premiärminister Liz Truss har lagt fram det som skulle bli hennes dunderkur för brittisk ekonomi: ett jättepaket med lånefinansierade skattesänkningar.

Det har knappt gått en vecka men nu sprids i stället ett snabbverkande gift i landets finansiella system. Pundet har rasat och räntorna skenat, som en omedelbar reaktion på regeringens planer.

Det speglar en ekonomisk förtroendekris av stora mått.

Två ovanliga händelser har följt på varandra som understryker allvaret i den tilltagande röran.

Det första var att Internationella valutafonden, IMF, på tisdagen offentligt vädjade till den brittiska regeringen att besinna sig och stoppa skattesänkningarna.

Så brukar inte IMF uppträda mot världens sjätte största ekonomi. Särskilt inte när det handlar om en stor prestigereform för en nytillträdd premiärminister.

Den andra händelsen var centralbanken Bank of Englands spektakulära krisåtgärder på onsdagen.

Bakgrunden handlar om att brittiska räntor har stigit okontrollerat. Marknaden för statsobligationer har svängt så kraftigt den senaste veckan att hela det finansiella systemet är satt i gungning.

Statsobligationer, alltså de värdepapper som stater ger ut när de tar ut lån, är speciella. De fungerar som köl på finansmarknaderna. Det ska vara säkra grejer som ger banker, försäkringsbolag och pensionsfonder stadga.

Det var när den stadgan hotades som centralbanken blev tvungen att kliva in och utlova stora stödköp. Bank of England försöker alltså rädda landet från den egna regeringen.

Brittisk ekonomisk politik är nu en enda stor motsägelse.

Inflationen är nära 10 procent. För att bekämpa den stramar centralbanken åt, höjer räntor och rullar tillbaka tidigare stödköp. Men regeringen far samtidigt fram i helt motsatt riktning med historiska stimulanser. Och eftersom den politiken i praktiken har utlöst en finanskris måste centralbanken, samtidigt som den stramar åt, erbjuda stöd som även det är en form av stimulanser.

Skulden för den magnifika oredan faller på regeringen. Den kan också lösa krisen. Kanske ganska enkelt, genom att lägga fram en ny politik som inger ett minimum av förtroende.

Men veckans ovanliga beslut både från IMF och Bank of England speglar samtidigt något annat, mer bekymmersamt.

IMF skulle knappast ha ingripit om det inte vore för att man anade globala smittoeffekter i ett skört läge. Och Bank of England skulle inte heller ha klivit in om inte finansmarknaderna sedan en tid tillbaka hade varit så skakiga.

Storbritanniens kris säger alltså något om det läge världsekonomin just nu befinner sig i. Och det bådar inte särskilt gott.

Läs mer: Följ DN:s livebevakning om det ekonomiska läget

Du kanske också gillar