Hem Ekonomi Citi varnar för prisfall till 65 dollar vid en recession

Citi varnar för prisfall till 65 dollar vid en recession

förbi admin
0 kommentar

Scenariot är baserat på avsaknad av ingripande från oljekartellen Opecs håll kombinerat med en nedgång i investeringar inom sektorn, framhåller analytikerna Francesco Martoccia och Ed Morse.

På tisdagsmorgonen kostade ett fat av Nordsjöoljan Brent cirka 113 dollar, vilket motsvarar en närmast marginell nedgång på dagsbasis. Rysslands invasion av Ukraina har föranlett vad som kan efterliknas en energikris med märkbart höga oljepriser.

Högre räntor och recessionsrisk spökar numera på de globala marknaderna. Citi jämför den nuvarande energimarknaden med kriser under 1970-talet, skriver Bloomberg. För närvarande bedömer dock banken att USA inte kommer hamna i recession.

”För oljan tyder de historiska bevisen på att efterfrågan blir negativ endast i de värsta av globala lågkonjunkturer”, skriver Citi-analytikerna.

Så sent som i fredags förra veckan varnade analytiker vid JP Morgan att de globala oljepriserna kan nå en ”stratosfärisk” nivå om 380 dollar per fat. Scenariot kan inträffa om Ryssland, som en hämndaktion mot USA och Europas sanktioner, genomför produktionsnedskärningar av det svarta guldet.

 

Du kanske också gillar