Hem Ekonomi Combitech växer – vill rekrytera lokal kompetens

Combitech växer – vill rekrytera lokal kompetens

förbi admin
0 kommentar

Combitech är en nordisk lösnings- och konsultpartner med tjänster inom bland annat digital transformation, cybersäkerhet och totalförsvar. Företaget är ett självständigt bolag inom försvars- och säkerhetskoncernen Saab med kontor i bland annat Arboga.

Sen förra sommaren är Jessica Öberg vd för Combitech med totalt 2 100 medarbetare varav cirka 150 arbetar vid kontoret i Arboga.

– Mycket just nu handlar om att vara en del av en digital transformation. Många bolag ställer om, vill digitalisera och automatisera sina verksamheter. Där har vi en fin roll i att hjälpa bolag att utvecklas både inom och utanför koncernen, säger Jessica Öberg.

Gruvkoncernen LKAB, telecombolaget Ericsson och maskintillverkaren Epiroc är bara några av Combitechs samarbetspartners.

– Vi finns på en väldigt bred marknad, men kommer alltid tillbaka till att jobba inom teknikområden som cybersäkerhet samt mer traditionell ingenjörsskap inom produkt- och systemutveckling, säger Öberg.

Jobbar ni även med lokala företag? 

– Absolut! Här i Arboga har vi ett stort och viktigt samarbete med framför allt vår ägare Saab, men även med både Försvarsmakten och FMV (Försvarets materielverk) som vi har tunga leveranser till. Det är vår största lokala förankring.

Är det extra känsligt att jobba med Försvarsmakten?

Jessica Öberg. Foto: Helen Shippey

– Ja, men absolut. Både säkerhetsmässigt känsligt, men också ur hela perspektivet med Totalförsvaret. Att jobba med robust kommunikation och säkerställa att kommunikationsutrustningen för våra kunder fungerar. Det är sånt vi producerar här i lilla Arboga. Det är ganska stort.

Combitech jobbar även med att försöka få kommande generationer att förstå tjusningen med teknik. Både i Arboga, regionen och resten av landet.

– Eftersom allt blir mer digitaliserat så måste vi få med oss våra barn och ungdomar in i den här resan. Vi vill skapa en nyfikenhet så idéer föds att experimentera och förstå teknik, säger Jessica Öberg.

Hur ser du på framtiden för Combitech?

– Jag ser en jättestark marknad i framtiden. Inte bara för oss utan för svensk industri generellt. Den går väldigt bra och samtidigt behöver vi göra omställningen till allt mer uppkoppling för att att skapa den smarta industrin och de smarta städerna. Där ligger vi helt rätt med våra kompetenser att driva den digitala transformationen för ett framtida hållbart samhälle ur både ett säkerhets- och miljöperspektiv. Vår  stora utmaning är och kommer att bli att hitta rätt kompetens. Att kunna rekrytera och växa. För jag vill att Combitech här i Arboga ska växa.

Jessica Öberg fortsätter:

– Det kommer behövas både nyutexaminerade som väljer att fortsätta att leva och verka i Västra Mälardalen, men det kommer också behöva attraheras utifrån. Vi behöver tydligare visa vilka häftiga tjänster vi har att erbjuda. Det kan i sin tur få folk att bli intresserade och flytta hit. Jag skulle säga att det är min enskilt största utmaning, att hitta rätt kompetens som vill vara med och utveckla teknik i samhället.

Vad är det för typ av kompetens ni söker?

– Vi lägger ständigt ute med öppna positioner. I dagsläget söker vi bland annat mjukvaruingenjör, systemutvecklare, underhållsingenjörer och projektledare. Samtidigt är jag också mer öppen för spontanansökningar som kan hjälpa oss i hela digitaliseringstransformationen.

Ett sätt att väcka den yngre generationens intresse har varit Saabs samarbete med Vasagymnasiet. Ett samarbete som Jessica Öberg var med på från start.

– Det är en del i att kunna rekrytera i framtiden. För oss är det jätteviktigt att få med de lokala ungdomarna på resan. Det är viktigt att barn och ungdomars teknikintresse väcks tidigt. Vi har sponsrat med NTA-lådor (ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap, teknik och matematik) för att hjälpa lärare att leka fram ett teknikintresse så långt ner som förskoleålder.

Har ni märkt om detta fungerat?

– Ja, det måste jag säga att det har gjort. Det har varit fulla klasser på Vasagymnasiet så gott som varje år. Sen är ju det en studieförberedande utbildning. Vi vill ju gärna att våra studenter läser vidare på högskola eller universitet för att sen hitta tillbaka till oss. Några har gjort det, men jag önskar så klart att det vore ännu fler. Det är verkligen en långsiktig investering som vi gör med glädje, avslutar Jessica Öberg.

Du kanske också gillar