Hem Ekonomi Dan Lucas: Inflationsförväntningar avgör räntehöjning

Dan Lucas: Inflationsförväntningar avgör räntehöjning

förbi admin
0 kommentar

Vi har fått ett fall i inflationen från 9,7 procent i september till 9,3 procent i oktober. Betyder det att inflationen nått sin topp och nu faller tillbaka?

Så kan det vara, men kom i håg att det handlar om en månad. Dessutom beror nedgången i stort sett enbart på sjunkande elpriser. Oktobervädret var ovanligt milt i år, samtidigt som elkonsumenter drog ned på sin konsumtion. Det har uppenbart påverkat elpriset, men vi går mot vinter och kallare väder så mycket kan hända med det senare.

Men det är en positiv signal ändå?

Absolut, inte minst för att nedgången till och med var något större än vad analytiker i företaget Infronts enkät spådde. Genomsnittet för analytikernas spådomar var att inflationen skulle hamna på 9,4 procent.

Men mot detta måste man ställa att inflationen när elpriset räknats bort, faktiskt steg från 7,4 procent i september till 7,9 procent i oktober. Priser på livsmedel, i synnerhet grönsaker, och drivmedel fortsatte uppåt.

Kommer Riksbanken fortsätta med sina räntehöjningar?

Ja, det kommer en höjning i slutet av den här månaden. Frågan är bara hur stor den kommer att bli.

I Riksbankens egen prognos från september spås en höjning med 0,50 procentenheter. På de finansiella marknaderna däremot spås i allmänhet att höjningen blir 0,75 procentenheter – ja några tror att det faktiskt kan bli en hel procentenhet.

Men det finns också det som pekar på att sannolikheten för den mindre höjningen ökat något. Dels var nedgången i inflationstakten något större än väntat, dels finns tecken på att råvarupriser faktiskt bromsar in.
Under onsdagen kommer Prosperas enkät om inflationsförväntningar. Den är mycket viktig och något som Riksbankens direktion, som gett Prospera i uppdrag att ta fram enkäten, noga studerar.

Enkäten säger vad en rad aktörer i ekonomin tror om inflationen flera år framåt. Utfallet av den kommer förmodligen bli avgörande för hur stor räntehöjningen blir.

För en höjning blir det. Inflationen är inte knäckt än och Riksbankens ledning har gjort klart att det är det övergripande målet.

Hur regerade börsen?

Som väntat frestas jag att säga. En första uppgång, för att sedan falla.

Det här är ett typiskt mönster som upprepas vid kriser. Priset på aktier kommer att åka berg- och dalbana så länge som läget i ekonomin är så labilt som det är nu.

Läs mer: Mycket korv nödvändig för att klara dyrare mat

Läs mer: Bolagen som vinner på dyrare el

Du kanske också gillar