Hem Ekonomi Delseger för Teslaägare mot Elon Musk

Delseger för Teslaägare mot Elon Musk

förbi admin
0 kommentar

En domstol har slagit fast att Teslagrundaren Elon Musks Twitterinlägg var “falskt och vilseledande”. Beslutet kan bana väg för miljardskadestånd mot Musk och Tesla.

I augusti 2018 skrev Elon Musk på Twitter i ett kort inlägg: “Funderar på att köpa ut Tesla från börsen för kursen 420 dollar. Finansieringen säkrad”.

Inlägget ledde till kursfall och kraftiga svängningar under en längre tid, vilket i sin tur fick ett antal aktieägare att stämma Musk och företaget för pengar de förlorat.

Enligt aktieägarna innebär domstolsutlåtandet att det nu är fastslaget att Musk inte hade täckning för att skriva att finansieringen var säkrad.

Huvudfrågan, stämningen mot Musk och Tesla, ska avgöras av en domstol i San Francisco i slutet av maj. Fredagens besked innebär att Tesla riskerar miljardskadestånd. Enligt Bloombergs beräkningar skulle en förlikning kunna landa på hundratals miljoner euro.

Teslas advokater har hela tiden hävdat att det fanns täckning för påståendet, att finansieringen var säkrad via en saudisk, statlig investeringsfond.

Född i Sydafrika men flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA. Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk som var företagets enskilt största aktieägare hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Numera mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Av dessa två är det bara Tesla som är börsnoterat. Vid intåget på New York-börsen 2010 kostade en Tesla-aktie 17 dollar. I dag står den i över 980 dollar.

Enligt tidskriften Forbes är Musk nu är god för över 260 miljarder dollar – och därmed med råge världens rikaste person.


Du kanske också gillar