Hem Ekonomi Detta händer fredag 11 november

Detta händer fredag 11 november

förbi admin
0 kommentar

Så minskar Wihlborgs energianvändningen på kontoren

Jenny Wahl, drift- och teknikchef på Wihlborgs.

Solceller, återvinning av värme och kyla, temperatursänkningar. Aktörer i fastighetsbranschen testar nu olika metoder för att ducka de höga elpriserna. Wihlborgs drift- och teknikchef har koll på vad som funkar.   

Det råder febril aktivitet i svenska hem och på företag – alla jagar energitjuvar. Jakten pågår även inom fastighetsbranschen, där aktörer som förvaltar kommersiella fastigheter ser ett ökat behov av kontroll när det gäller energiförbrukning. 

– De stigande priserna gör att vi jobbar än mer systematiskt för att komma ner i energianvändning. Något vi tillämpar i många av våra fastigheter är tekniken med behovsstyrd ventilation, där ventilationen anpassas efter hur många som faktiskt är på kontoret, berättar Jenny Wahl, drift- och teknikchef på Wihlborgs. 

Stora energibesparingar med smart återvinnare

Wihlborgs har även tagit fram en egen kylvärmepump som tillsammans med befintligt fjärrvärme- och kylsystem återvinner värme och kyla. I fastigheten där denna lösning först installerades minskade energianvändningen med 55 procent. Lösningen installeras nu i fler och fler av Wihlborgs fastigheter.

Jenny Wahl berättar att både nya och befintliga fastigheter även utrustas med solcellsanläggningar. Dessa insatser ger stor effekt på den för fastigheten inköpta elen och är lönsammare än någonsin med dagens energipriser, lyfter hon.

I energikrisens spår är just kostnadsfrågan högre prioriterad än komfortfrågan, enligt Jenny Wahl. 

– Tidigare var energipriserna så pass låga och tillgången så god att många inte såg något större behov av att spara energi i sina lokaler. Nu vill flera av våra hyresgäster minska sin energianvändning för att spara pengar, men också för att minska efterfrågan och därmed sänka den generella prisnivån, säger hon. 

Ger energibolagen en chans att leverera

Inför den stundande vintern har Wihlborgs frågat många av sina hyresgäster om de kan tänka sig att sänka inomhustemperaturen med en grad. 

– I det sammanhanget behöver arbetsgivaren informera om nyttan med att sänka en grad, som att energin kommer räcka till flera utan att energibolagen behöver använda smutsig reservkraft om det blir ont om värme. Dessutom kan pengar sparas, säger Jenny Wahl.

Läs mer om Wihlborgs här. 

Om Wihlborgs

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Du kanske också gillar