Hem Ekonomi Ekonomerna listar – nio ljusglimtar i ekonomin

Ekonomerna listar – nio ljusglimtar i ekonomin

förbi admin
0 kommentar

Ekonomerna: Inte bara kris – ljusglimtar finns

Skenande inflation, uppåtgående ränta och dystra utsikter för bostadsmarknaden.

Ekonominyheterna har inte varit upplyftande den senaste tiden – men det tuffa läget för faktiskt med sig flera fördelar.

Här listar vi sparekonomernas nio ljusglimtar!

Skenande inflation, uppåtgående ränta och dystra utsikter för bostadsmarknaden. Det kan kännas hopplöst – men det finns anledning att vara lite optimistisk, enligt flera experter.

– Vad man inte får glömma i dessa tider är att ekonomin svänger. Det är naturligt. Den har svängt tidigare, den kommer svänga i framtiden och det mesta stabiliseras och blir det nya normala efter ett tag, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Hon förklarar att vi människor reagerar dubbelt så kraftigt när vi förlorar något som när vi vinner något, ett fenomen som kallas ”förlustaversion”.

– När vi nu står inför inflation med högre priser, stigande räntor, börsen som faller och media som pratar om sjunkande bostadspriser så reagerar många av oss kraftigt. Bakom oss lägger vi år av låga räntor, stigande börser och stigande bostadspriser, vilket vi har tagit med ro.

Ta kontroll över din ekonomi

Christina Sahlberg uppmanar alla att acceptera att vi står maktlösa inför världsekonomin – men att komma ihåg att vi kan ta kontroll över vår egen ekonomi.

– Det viktigaste i dessa tider är att inte få panik. Vi kan inte påverka det som händer. Vad vi dock kan påverka är vad vi gör med vår egen ekonomi. Tillexempel att se över bolånet och se om du kan få lägre ränta hos en annan bank, skaffa ett sparkonto med ränta, se över dina andra utgifter såsom abonnemang, elavtal, försäkringar och lån och se till att du inte betalar för mycket i onödan, säger hon.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Dessutom finns det inget ont som inte för något gott med sig. Situationen vi befinner oss i bjuder faktiskt på en hel del fördelar. Så låt oss fokusera på det positiva en stund.

Sparekonomerna Christina Sahlberg, Frida Bratt och Joakim Bornold delar med sig av några ljusglimtar nu när molnen känns som tyngst.

Nio stora ljusglimtar – det här är bättre nu

1. Du kan investera till lägre pris

– Månadssparar du så fortsätt med det – just nu köper du till ett lägre pris än för ett halvår sedan. Det kan fortsätta att gå ner men fortsätter du då att köpa och är långsiktig sitter du bra till när börsen repar sig, säger Christina Sahlberg.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, delar analysen:

– Det är inte när börsen står som högst och börsrallyt är som mest intensivt som de bästa affärerna görs. Det är oftast i stället när kurserna fallit, och det ges möjlighet att köpa in sig på lägre nivåer. Med det sagt behöver man i det här läget vara medveten om att det kan falla mer och fortsätta vara skakigt innan det vänder – vi vet ännu inte om botten är nådd. Fortsätter man månadsspara så har man goda förutsättningar att hamna hyfsat rätt i detta.

2. Inflationen kommer lugna ner sig

– Det har varit en väldigt hög inflationstakt hittills i år men flera av de stora effekterna kommer att klinga av. Till exempel steg bränsle- och energipriser kraftigt vid Rysslandsinvasion men har nu klingat av. Inflationen är som värst just nu men den kommer backa tillbaka, säger Joakim Bornold, investeringschef på sparplattformen Levler.

3. Inflationen ”amorterar” lånet

– Här krävs nog lite god vilja för att göra tolkningen att inflationen är bra för den som har bolån, eftersom samma lön ska räcka till högre matkostnader, drivmedelskostnader och alltså även högre räntekostnader som ju är en följd av just inflationen, säger Frida Bratt och fortsätter:

– I teorin är det dock så att inflationen urholkar värdet på lånet. Samma mekanism urholkar dock värdet på sparpengar, som behöver placeras någonstans där de får möjlighet att växa över tid.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

4. Du kan få högre lön

– Inflationen ligger på över 6 procent i dag och de som redan har fått sin nya lön för året har nog inte fått en lika stor löneökning. Men håller inflationen i sig så är det troligt att även vår lön kommer att stiga under kommande år, säger Christina Sahlberg.

5. Lättare för förstagångsköpare på bostadsmarknaden

– Om bostadspriserna sjunker nu när boräntorna stiger så kommer det betyda att de som står inför sitt första bostadsköp kan få chansen att köpa en bostad till ett lägre pris än i dag, säger Christina Sahlberg.

Frida Bratt håller med men understryker att hon inte förväntar sig några enorma prisras:

– Det har varit höga hinder för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden i och med de mycket höga bostadspriserna, som kräver hundratusentals kronor i kontantinsats. En liten nedgång i bostadspriserna – jag tror inte på någon krasch eller ett kraftigt boprisfall – gör det ju lite lättare för de som står utanför marknaden att komma in.

6. Största ränteuppgången lär vara bakom oss

– Räntorna stiger men den största uppgången lär vara bakom oss. Den snabbt stigande inflation skapar osäkerhet kring hur centralbankerna ska agera och hur fort de kommer höja räntorna men de ligger steget efter. Marknadsräntorna har redan stigit kraftigt och den största uppgången har sannolikt redan hänt, säger Joakim Bornold.

7. Sparkontoräntorna går upp

– Under många år har storbankerna inte gett oss något för att vi sparar våra pengar hos dem samtidigt som nischbankerna har gett oss runt 1 procent i ränta. Nu kan vi förvänta oss högre ränta på våra sparpengar. Tyvärr är den krassa verkligheten att så länge räntan på sparkontot är lägre än inflationen så förlorar dina pengar i värde, säger Christina Sahlberg.

Joakim Bornold, investeringschef på sparplattformen Levler.

8. Bolagen mår bra

– Trots kriget i Ukraina, stigande råvarupriser och räntor samt en mycket hög inflation så har vinsterna fortsatt att stiga. Det är tuffa tider men bolagen klarar av att tackla dem, säger Joakim Bornold.

9. Sund tillnyktring

– Det här kanske är svårt att glädjas åt när man ser hur den egna privatekonomin blir allt mer pressad. Men faktum är att det rally på bostadsmarknaden och börsen, alltså den enorma tillgångsinflation vi sett de senaste åren, inte varit helt sund, säger Frida Bratt.

Hon fortsätter:

– Riskaptiten på finansmarknaden har var varit enorm, och pengar har kastats efter förhoppningsbolag som inte ens är nära att vara lönsamma. Nu blir det en tillnyktring i detta, vilket vi nog kommer tycka är bra när saker och ting kan ses med lite perspektiv.

Du kanske också gillar