Hem Ekonomi Ekot: Ericsson exporterar till Ryssland

Ekot: Ericsson exporterar till Ryssland

förbi admin
0 kommentar

Ericsson meddelade i mars att leveranser till Ryssland stryps och nya kundprojekt skjuts upp efter invasionen av Ukraina. Det framgick av ett pressmeddelande, och som även upprepades av vd:n Börje Ekholm under bolagsstämman i mars. 

Men exporten av produkter till landet har fortsatt, enligt en granskning av Sveriges Radio Ekot. Enligt granskningen sökte Ericsson tillstånd för att få leverera produkter till Ryssland kort efter bolagsstämman. Produkterna har vad man kallar för dubbla användningsområden, vilket innebär produkter som kan användas både civilt och militärt. 

Att exportera produkter som kan användas på det sättet är förbjudet efter Rysslands invasion av Ukraina, fortsätter Ekot.

Ericssons presschef skriver i ett mejl till Ekot att tillståndet rör leverans av “mjukvara och teknisk support” fram till årsslutet, och att leveranserna till kunder i Ryssland “inte omfattar hårdvara sedan sanktionerna infördes”. Bolaget vill dock inte kommentera de fortsatta leveranserna efter att man tidigare meddelat att dessa strypts.

Du kanske också gillar