Hem Ekonomi Elbolag ska erbjuda sina kunder avbetalningsplaner

Elbolag ska erbjuda sina kunder avbetalningsplaner

förbi admin
0 kommentar

Åtgärden presenterades på en pressträff med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Senast när novemberräkningen ska betalas ska svenska hushåll erbjudas möjligheten att avbetala elräkningen, enligt Damberg. Det ska ske genom ett statligt lån till elbolagen.

– Vi ser att en sådan åtgärd behövs i det här läget eftersom den yttersta konsekvensen för den som inte klarar av att betala elräkningen brukar vara att elen stängs av, säger Mikael Damberg (S).

Regeringen ska alltså se till så att elhandelsbolagen har den likviditet som krävs för att de ska kunna erbjuda avbetalningsplaner. Mikael Damberg säger att åtgärden har efterfrågats av elhandelsbolagen och att de kommer att kallas till ett möte inom kort.

Det är ännu inte bestämt hur stora lånen ska få vara.

Samtidigt vidtas flera åtgärder på EU-nivå. På onsdagen presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en femstegsplan mot energikrisen som hon hoppas förankra hos medlemmarna på fredag. Bland annat vill kommissionen införa ett pristak på rysk gas och ett pristak på företag som producerar el till en låg kostnad, men säljer det dyrt.

Damberg säger att man från svenskt håll också hoppas få igenom ett förslag om att frikoppla gasmarknaden från elmarknaden inom EU. Det skulle särskilt gynna svenska hushåll och företag eftersom att Sverige inte är särskilt beroende av gas.

Läs mer:

Då blir elen billig igen – 22 frågor och svar om elkrisen

Studio DN: Behöver man spara 50 000 för att klara vinterns elräkningar?

Du kanske också gillar