Hem Ekonomi Elon Musks företag Tesla utesluten ur etnisk fond

Elon Musks företag Tesla utesluten ur etnisk fond

förbi admin
0 kommentar

USA:s största börsindex Standard & Poor kom på torsdagen med beskedet att de exkluderar Tesla ur sin populära etiska fond, S&P 500 ESG Index.

Margaret Dorn, fondens direktör, motiverade beskedet med att bland annat nämna hanteringen av två kontroverser på företaget som rör rasdiskriminering mot anställda och dåliga arbetsvillkor. I båda fallen har Tesla agerat på ett sätt som väcker oro över företagets värderingar, enligt Dorn.

I ett blogginlägg skriver Dorn även att Teslas sektor, bilföretag, förbättrat sig så mycket när det gäller etiska faktorer och klimatvänlig innovation att tröskeln för att inkluderas som bilföretag har höjts kraftigt.

Beskedet är en hård smäll mot Tesla. Etiska ESG-fonder (förkortningen står för ”environmental, social and governance”) har vuxit i popularitet i USA det senaste decenniet.

Teslas grundare Elon Musk bemötte nyheten med ett rasande inlägg på Twitter, där han kallade etiska fonder för ett bedrägeri som styrs av ”social justice warriors”, ett skällsord som i vanliga fall brukar används av högerextremister i USA när de kritiserar antirasister och feminister.

Musk delade även en mem som anklagade ESG-fonder för att enbart agera utifrån företagens förmåga att ”rätta sig efter vänsterns dagordning”. Han klagade sedan på att oljeföretaget Exxon finns med på samma ESG-index, vilket dock motsäger att fonderna främst skulle agera utifrån vänsterradikala preferenser.

Beskedet om Tesla har väckt en debatt på Wall Street om de stundtals godtyckliga regler som verkar användas för etiska fonder i USA. Fondförvaltaren Cathie Wood, som länge investerat i Tesla, avfärdade beskedet som ”löjeväckande”.

Både Wood och Musk har haft dåliga år på börsen. Tesla har förlorat ungefär en tredjedel av sitt börsvärde under våren. Woods populära fonder för teknik och innovation, där Tesla varit den främsta kassakon de senaste åren, har förlorat ungefär hälften av börsvärdet under året. Det är främst en följd av ett ekonomiskt klimat och höjda räntor som drabbat tillväxtföretag och teknikföretag särskilt hårt på börsen.

I veckan förklarade Musk även att han kommer att rösta på republikanerna i nästa val i USA.

Utspelet har kritiserats för att det äventyrar Musks image som en klimatmedveten företagsledare. Republikanerna är ett av få stora politiska partier i världen som fortfarande förnekar klimatkrisen och motarbetar klimatpolitiska reformer.

Även investmentbanken Berkshire Hathaway och Facebooks moderbolag Meta uteslöts i år från S&P:s etiska fond.

Hugo Ewald: Utspelet kan vara ett argument om Musk vill försöka omförhandla Twittteraffären

Du kanske också gillar