Hem Ekonomi Energijätten Uniper köps upp av tyska staten

Energijätten Uniper köps upp av tyska staten

förbi admin
0 kommentar

På onsdagsmorgonen stod det klart att den tyska staten går in med åtta miljarder euro, drygt 86 miljarder svenska kronor, i företaget Uniper som därmed förstatligas. Tidigare ägdes Uniper av finländska Fortum.

Affären innebär att den tyska staten köper aktier för motsvarande 500 miljoner euro och att man nu äger 98,5 procent av bolaget.

Bakgrunden till affären är kriget i Ukraina och den energikris som brutit ut i Tyskland och övriga Europa.

Förlustdrabbat företag

Uniper har i stor omfattning drabbats av uteblivna gasleveranser från Ryssland som påverkat företagets ekonomi kraftigt och företagets gasrelaterade förluster uppges nu uppgå till 8,5 miljarder euro.

– Med tanke på rådande omständigheter på energimarknaden och Unipers situation är det här rätt steg att ta, säger Markus Rauramo, vd för Fortum enligt TT.

Att nu förstatliga bolaget ser den tyska staten som en möjlighet att säkra landets energiförsörjning i vinter.

Äger svenska kärnkraftverk

Fortum är en aktör på den svenska marknaden samtidigt som Uniper äger en tredjedel av Ringhals kärnkraftverk via dotterbolag. Uniper och Fortum äger också tillsammans kärnkraftverket i Oskarshamn samt reservkraftverket Karlshamnsverket i Blekinge.

Karlshamnsverkets vd hänvisar till Uniper för en kommentar.

– Vi får återkomma till hur de kommer att påverkas, det är inget vi kan svara på i dag, säger Torbjörn Larsson, presschef på Uniper till SVT.

Du kanske också gillar